Egypti ja muut arabimaat

Tv kertoo koko päivän palasia pienemmistä kahinoista, mielenosoituksista muissa arabimaissa. On ihan selvää että Tunisia ja Egypti innoittavat monia ja kumouset jatkuvat. Haastattelussa esiintyi jordanialainen nuorehko mies, joka esiteltiin edustavan "electronicintifada" organisaatiota. Hän tiesi paljon palestiinalaisten mielialoista ja kertoi että Hamas ei tulisi osallistumaan seuraaviin vaaleihin, jotka Abbas juuri julisti pidettävän syyskuussa.

Egyptin-Britannian kauppakamarin puheenjohtaja puhui yllättävän avoimesti korruption merkityksestä Egyptin taloudelle. Hänen mukaansa maan BKT on kasvanut monena vuonna peräkkäin 7-7,5% vauhtia, joka onkin erikoisen hyvä luku. Mutta hänen mukaansa se häipyy korruption mukana vääriin taskuihin, eikä yhteiskunta kokonaisuutena saa siitä kasvusta nauttia. Hänen mukaansa keskiluokka, pikkuvirkamiehet pyörittävät maata, hallitus ja korkea virkakunta laiskottelee, ei tee mitään hyödyllistä ja kerää vain lahjuksia. Systeemi on kehittynyt korkean poliittisen eliitin ja suurliikemiesten kesken. Jo aikaisemmin AJ esitteli niitä siteitä joiden kautta politiikka ja bisnes on kiedottu yhteen. Parlamentissa on iso joukko bisneseliittiä huolehtimassa eduistaan ja suurliikemiehet ovat hallitsevassa asemassa hallituksessa, jossa myös kenraalikunta on vahvasti ollut ja on edustettuna.

Kun pää-, sisä-, puolustus- ja ulkoministeri ovat kenraaleita, ei ollut ihme että komentaja-pressa saattoi sinnitellä niinkin pitkään. Lopulta paine kasvoi niin suureksi, että kenraalikaverit sanoivat Muballe, että nyt ei enää kantti kestä, sun on lähdettävä!

Nyt osittain samat äijät istuvat valtaa pitävässä sotilasneuvostossa! Valta on siis tukevasti vanhan kaartin käsissä. Sotilasneuvosto käyttää nyt presidentin valtaoikeuksia. Juuri äsken sen alainen, pääministeri, kenraali Ahmed Safiq piti ensimmäisen lehditötilaisuutensa Muban lähdön jälkeen ja vakuutti että kumouksen päämääriä kunnioitetaan ja kansan tahtoa kuullaan. Jää nähtäväksi. Pääministeri lupailee että ruoan hintoihin puututaan. Sehän oli yksi tärkeä kimmoke kapinalle.

Juuri näiden pelkojen vuoksi osa mielenosoittajista haluaa jäädä "Vapauden aukiolle"varmistamaan että kansan tahto toteutuu. He vaativat nopeita muutoksia ja pääministeri sanoikin, että siviilihallintoa kohti edetään. Siksi hän ei pidä tärkeänä täyttää nyt vapaana olevia ministeripalleja. Mutta mitä ne nopeat muutokset voisivat olla? Vaikea paikka myös nuorille sillä heillä ei ole esittää mitään konkreettista, ei nimiä ministeriksi, ei uudistusohjelmaa. Poliisi ja sotilaat ovat juuri hajottamassa telttakylää aukiolta, mutta otteet ovat aika siistit ja rauhalliset, eikä mitään pahaa ottelua ole näytetty.

Onneksi he ehtivät nimittää "10 viisaan" ryhmän, joka nyt kursii kokoon uutta perustuslakia. Kyllähän yliopistomiehistä, professoreista, laintuntijoista osaamista löytyy ja jo nyt on maan yleinen syyttäjä nostanut kanteita entisiä ministereitä vastaan ja joitakin pankkitilejä on jäädytetty. Tuntuu vaan liian vähältä näin suuren korruption keskellä.

Korruptio on kovin syvällä perinteissä ja tavoissa vuosituhansien takaa. Se on "aina" ollut olemassa ja siihen on totuttu, mutta tämä korkean tason korruptio on jo mennyt niin törkeäksi, että kansa on vaatimassa sen lopettamista. Mutta eihän se kokonaan lopu, johtuen valtion heikoista rakenteista jotka antavat mahdollisuuksia kiristää lahjuksia. Toinen perussyy on heikko palkkaus joka suorastaan pakottaa keksimään tapoja haalia rahaa virka-aseman kautta, "oikein-väärin, kokoon käärin". Mutta kansantalouteen voisi terveellä tavalla vaikuttaa sellaiset uudistukset, joilla estetään kaksoisasemat politiikka-bisnes ja kaikenlainen valtion varojen pimitys. Jos siis tahtoa on ja neuvoja otettaisiin vaikkapa EU:lta ja YK:lta, jotka ovat tarjonneet tukeaan demokraattisen yhteiskunnan rakentamiseen.

Kello on 17.14 ja aukiolle on taas palannut kymmeniä tuhansia ihmisiä, autoliikenne on täkäläiseen tapaan taas ihan tukossa johtuen kansalaisten kävelystä ajoradoilla. Siihen ei poliisi puutu!