En kykene mihinkään kokonaisarvioon, vaan poimin tiedon murusia mistä satun saamaan. Ykköstieto oli vastikään, että parlamettivaalit on lykätty syksyyn. Sen puoleen olisi voinut pidentää oleskelua täällä muutamalla viikolla ilman pelkoa vaikka ulkonaliikkumiskiellosta, joka olisi vaikuttanut lentoihinkin. Lähiveljes totesi, että porukka ei ole tyytyväinen Mursiin ja muutosta kaivataan kovasti. Joku on jo ehdotellut armeijan vallankaappausta, jotta tilanne saataisiin vakiintumaan. Sitä vierastan itse kovasti, sillä armeija ei ole koskaan eikä missään ollut demokraattinen laitos.

Ostin taas Al-Ahramin viikkoliitteen ja yritin kahlata kääntäjän avulla pitkiä artikkeleita täynnä vaikeita käsitteitä. Tuli selväksi että nyt juuri kaikki on hirmuisen sekavaa ja epävarmaa. Poliittiset kommentaattorit eivät kuitenkaan näe mitään varsinaista uhkaa sisällissodasta, jota joku on väläytellyt.

Viikko sitten perjantaina oli aluksi rauhallinen mielenosoitus pressan palatsin aukiolla, mutta sitten poliisi alkoi käyttää väkivaltaa sitä hajoittaakseen, kuten Muban aikoina ja se tuntuu pahalta. Sen jälkeen tuntuu oikealta väite että MB ja Mursi ovat varastaneet vallankumouksen ja ottaneet sen vallan joka otettiin Mubalta kansalle vain hetkeksi. Ja käyttävät sitä valtaa taas väärin, kansaa vastaan.  Eräs politiikan ytimissä toimiva lakimies on sanonut ” Egy on menossa läpi latenttia poliittista riitaa/taistelua, joka voi räjähtää milloin tahansa”. Sehän on juuri osoitus siitä, että demokratian pelisääntöjä ei osata, ei neuvotella ja pyritä kompromisseihin, vaan yksi porukka joka on niskan päällä, sanelee ja määräilee. Siitä ei hyvä seuraa!

Aika hälyttävä on kadun aktivistin kommentti ” väkivalta ja katutaistelut ovat nyt ainoa keino tuoda julki viha ja turhautuminen, sillä egyptiläiset tuntevat itsensä petetyiksi eliitin taholta ja se koskee sekä vallassaolevaa että opposition eliittiä”. Siksi on käsitettävissä täällä Luxorissa esiin heitetty toive vakauden palauttamisesta edes armeija voimin, joka osoittaa poliittista kypsymättömyyttä ja suurta turhautumista.

Abdy näki lehden ja kommentoi, että siinä haastatellut ovat teräviä heppuja, yliopistomiehiä. Opposition mies on kuulemma hyvä suustaan, kun taas mursilainen proffa on analyyttisempi. Fiksuja molemmat, oli tuomio. Täällä missä turismi on elintärkeää, ei paljoa haluta politiikkaan edes sotkeutua, mutta ollaan huolissaan MB:n mahdollisista tempauksista, jotka vahingoittavat bisnestä. Kaikki alkoholiin ja naisten asuihin liittyvät uudet lait olisivat tuhoisia muutoinkin kituvalle alalle.

Nyt on saatu päätökseen tutkimukset ilmapallo-onnettomuuden syistä ja selitys on muka löydetty. Se olisi ollut onnettoman kapteenin syy ja mitään vikaan laitteissa tai tekniikassa ei ollut. Siis palloille on annettu lupa aloittaa ilmailu huhtikuun alusta, mutta ihmettelen kyllä kuka turisti uskaltaa kyytiin lähteä. Saa Päivi taas alkaa laskea Habin lukuja aamutuimaan sängystään. Itse en viitsi vaivautua pihalle ja nyt katolle, josta kaikki pallot voisi laskea.