Olen suuri Al Jazeeran ihailija. Siellä osataan tv-työ. Kanava on pystytetty suurella rahalla ja sillä on mahtava verkko kirjeenvaihtajia. Vanhan miehen silmää on erikoisesti ilahduttanut rahoittajan idea siitä, että perusvaatimus on näille kirjeenvaihtajille ollut, heti osaamisen jälkeen, että pitää olla nuori ja kaunis nainen. Näköjään osaamisen vaatimus ei ole karsinut liikaa, vaan näitä nättejä naisia löytyy joka kolkasta maailmaa. Jos on jokin erikoisen paha paikka tai vaikea asia, joudutaan hyväksymään  juttua tekemään karvanaama  mies tai tavallinen nainen.

Suomen tv näyttää myös pitävän kanavaa esimerkkinä, eikä siinä mitään pahaa. Fiksuja kannattaa peesata. Hiukan vaan hymyilyttää, että menneään niin pitkälle, että kopioidaan idean lisäksi ohjelmalle nimikin!  Stream (virta) on pyörinyt menestyksellä jo kai pari vuotta AlJazilla. Sen tietolähteet ovat aivan omaa luokkkaansa ja tekniikka osataan. Ohjelmaan soittaa myös kaikkialta maailmasta nuoria osaajia skypellä ja muilla konstein, joita en edes ymmärrä ja siksi ohjelma toimii todella maailman mittakaavassa esimerkkinä. Voi olla Suomessa vaikea konsepti? Jos meillä osaavat teinit soittavat suoraan ohjelmaan skypellä tai tviittaavat, tuleeko sieltä asiaa vai soopaa? Hiukan epäilen.

+ )  Meillä konsepti tulee tökkäämään siihen, ettei nuorisoa ole opetettu keskustelemaan ja väittelemään. Se osaaminen on hyvin hallussa näillä Afrikan ja Lähi-Idän nuorilla, joilla on kanttia soittaa suosittuu ohjelmaan jolla on miljoonia katsojia kymmenisssä maissa. On myös mahdollista, että perusjuttu voidaksesi soittaa on hyvä tai ainakin kohtuullinen englannin kielen hallinta. Se jo sinänsä automaattisesti karsii pöntöt pois. Soittajat ovat usein bloggereita, opiskelijoita, aktivisteja. Asetelmasta johtuu, että heillä on mielipiteitä ja ne osataan perustella. Ohjelma pysyy hyvin ajan hermolla, sillä se käyttää aktiivisesti hyväksi netin ja uuden tekniikan mahdollisuuksia. Tällä se saa koko ajan tuoreita ideoita ja kontakteja nuoriin osaajiin ja siksi se pystyy helposti kaivamaan ohjelmiinsa hyviä esiintyjiä ja menemään syvälle erilaisiin ongelmiin.
Meillä ei vaan riitä nuoria osaajia, joiden mielenkiinto riittäisi muuhun kuin musiikkijuttuihin. Ehkä asiat ovat liiankin hyvin tällaisen ohjelman tuotannon kannalta. Pitää olla ristiriitaa, konflikteja, joista aiheet pursuavat. Meillä ei riitä asiaa kuin kouluruuasta, karkin myynnistä koulutiloissa, bändeistä jne, aika kesyjä juttuja jotka on jo kaluttu. AlJazin STREMIN tekijöitä auttaa, että kehittyvissä maissa on kuitenkin yliopistoja, joissa on professoreina tyyppejä, joiden on ollut lähdettävä omista kotimaistaan joitakin kärhämiä pakoon. Näitä älypäitä on kertynyt Qatarin ja muiden "outojen" maiden yliopistoihin. Heissä riittää valmiuksia väittelyihin ja asiantuntemusta mennä kulissien taakse. Ohjelmien suolana on usein erimielisyydet, jotka näissä väittelyissä tulee esiin. Myös juontajat ovat hyvin perehtyneet aiheisiinsa.