Irakin kriisi pahenee. Nyt alueella on kaksi sisällissotaa.

 

Kohta kai voisi onnitella kurdeja, kun nyt ainakin näyttää siltä että pitkäaikainen, vuosikymmeniä elätelty haave Kurdistanin valtiosta on toteutumassa. Yksi jarru sille on ollut talouden puuttuva pohja, mutta kun kurdiarmeija valtasi Kirkukin, joka on tärkeä öljykaupunki ja keskellä öljykenttiä, alkaa talouskin ehkä kohentua. Jos vaan kurdit saavat kauppasuhteet pelaamaan ja viennin käyntiin.

 

Olen aikaisemmin tuntenut muutamia suomenkurdeja, vaikka nyttemmin yhteydet ovat haipuneet. Kurdit eivät ole arabeja, vaikka usein puhuvatkin kieltä. He ovat erillinen kansanryhmä, eivät myöskään iranilaisia, vaikka asuvatkin neljän valtion alueella. Suuri määrä kurdeja asuu nyt ulkomailla, myös Suomessa ja kaikkiaan arvioidaan määräksi 40 miljoonaa. On sanottukin että kurdit ovat suurin kansa ilman valtiota. Esim mustalaisia on selvästi vähemmän.

 

Sunnalainen ISIS sotajoukko rynnäköi pienin voimin, vain arviolta 5000 tappelijan voimin, mutta huonosti koulutettu ja motivoitu Irakin armeija ei sille pärjää, vaan on paennut raukkamaisesti monista kaupungeista, joita niiden piti suojata. Fanaattinen uskonnollisuus antaa pontta hyökkääjille. Muslimien jihad on raakaa sotimista, jota vahvistaa uskonnon kiihko. Isis onkin käyttänyt raakoja joukkomurhia murtaakseen vastustajia ja onnistunut siinä. Propaganda on yksi vahva ase sodassa ja sen nämä kapinajoukot ovat oppineet Al Qaidalta.

 

Heitä aseistavat öljysulttaanit Arabian niemimaalta, Qatar ja Saudit ja rahaa virtaa sunnivaltioista. Ja rahalla saa ostetuksi taustatukea, kaikkea millä armeijoita huolletaan. Pelkkä sissiporukka ei kauan voisi toimia ilman tukea, ei varsinkaan uusilla alueilla.

 

USA on lirissä siksi, että se on liittosuhteessa usean sunnijohtoisen valtion kanssa, kuten Egypti, Saudi-Arabia ja alueen rikkaat pikkuvaltiot. Siksi nyt on syntynyt kumma allianssi Iran-USA ja se saa tukea kurdeilta ainakin mitä tulee sunnirynnistyksen torjumiseen Kurdistanin alueella. Iran on jo julistanut suojelevansa shiiauskoisten pyhiä paikkoja Irakin alueella ja lähettänyt joukkoja sinne. Jenkit harkitsevat ilmaiskuja, mutta hankalaa on sekin, juuri näistä vanhoista sidoksista johtuen. 

 

Syyrian sisällissota on keskeinen sytyke kaikkeen mitä alueella tapahtuu. Siinäkään sotkussa ei loppua näy ja länsi ei keksi mitään ratkaisua. Venäjä kun torpedoi kaikki YK:n yritykset.