su 26.12.2010 Tapanina

Leena kävi matkatoimiston infossa ilmoittautumassa retkelle ja ottivat samalla sontsaa. (=aurinkoa - venäläinen lainasana slangissa ennenvanhaan). Lueskelin ajankuluksi kokeneemman kirjoittajan ja egyptinkävijän, -asukkaan Päivi Arosen blogia www.toisinsanoen.fi, jossa on juttuja täältä, Suomesta ja muualta, neljällä kielellä ja ammattitaidolla. Mukana  yhteisblogissa on useita kirjoittajia. Kadehdin taitoa tiivistää sanottava.

Lisäsin tämän blogin linkkilistaan uuden asian, Cairon katulasten hyväksi toimivan hankkeen. http://www.cairostreetchildren.com/yhteys.html, jonka löysin sieltä yhteisblogista. Olin siitä kuullutkin, mutta jotenkin se oli lipsunut ohi aiemmin. Luin jostakin jutun miten Eija Ahvo oli Cairossa katsomassa hankkeen toimintaa ja lapsia.

Eilen oli juttua Heinin kuppilassa uudenvuoden yön mahdollisesta veneretkestä. Oli saatu tietoa, että felukat eivät saa liikkua pimeällä virralla, moottoriveneet kyllä. (niissä kun on turvavalot!) Idea oli olla vesillä vuoden vaihtuessa, eväät mukana. Toinen ehdotus oli mennä WB vuorelle, mutta ei taida meiltä kompurajalkaisilta oikein sujua mokoma.

Illalla oli aika metelimusaa tuossa lähistön juhlateltassa, jossa oli nelisenkymmentä juhlijaa. Välillä oli pieniä taukoja mutta aina alkoi mökä uudelleen kun oltiin jo nukkumassa, kovan päivän iltana. Myös puhelin soi puolenyön aikaan ja sitten ovisummeri yhdeltä yöllä. Molemmat virheellisiä yrityksiä väärään osoitteeseen. Hämmästykseni oli suuri, kun aamulla kävin parvekkeella. Sillä koko kadun tukkinut teltta oli poissa. Eli viime vuoden kokemuksesta oppineena olivat vaihtaneet uusivuosi-juhlan joulujuhlaksi. On merkki siitä, että Luxorissa on niin paljon joulunviettoa kaipaavia eurooppalaisia että kannattaa järkätä pippalot.

 Naiset lähtivät Mahrusin vossikalla pikku ajelulle, kohteena Winter Palace ja rannan Metropole-kahvila, jossa voi seurata veneiden touhua ja vesiliikennettä yleensä. Tilatessani äsken kyydin välitin terkkuja Suomesta "Johkin" perheeltä. Kuski kertoi että hänellä oli jo 2 tilausta iltapäivälle. Kyllä todistaa että reilu yrittäjä oikealla hinnoittelulla saa hommaa ja tuttavan suositus on paras mainos. Nyt ei Tiina-tammalla ollut längissä Suomen lippua, jonka kerroin naisille tuntomerkiksi. "Terve-terve" toimi tuntomerkkinä. Kävi se näinkin, katselin parvekkeelta lähtöä.

Iltapäiväruoka syötiin kiinalaisessa Medinalla. Kävi pikku sekaannus ja "vahingossa" (kenen virhe) sain tuplahintaisen annoksen. Sama omistaja kuin kulman takana St Josephin kadulla oleva Intialaisessa ja sama kikka hinnoittelussa. Kun asiakas ulkona lukee listaa ja tykkää että "täähän on ihan kohtuuhintaista" , menee sisään ja vasta siellä tajuaa tilausta tehdessään, että lisäkeriisillä onkin eri hinta. Sitten annos ei olekaan halpa, vaan muuttuu kalliiksi. Mutta siinä vaiheessa turisti ei yleensä lähde pois vaan tilaa harmistuneena. Sinne en toiste mene, on ajatus. Mutta se ei omistajaa huoleta, sillä ideana onkin rahastaa kerran, sillä viikon ja kahden turisti ei kuitenkaan ehdi ja halua käydä monta kertaa. Turistina monilla on tapana testata useampaa restauranttia viikon aikana.

Eikös yleensä ole tapana tehdä Tapanina puhdetöitä? Vuokraisäntä on lupaillut jo monta viikkoa lyhentää liian korkeat pöydän jalat. Hän ei omista sahaa ja on kotona vain viikonloppuisin. Kyllä kaupasta sahan saisi silloinkin. On kai osaamisen tai halun puute. Lupasin tehdä itse kunhan saan vaan sahan. No, äsken sitten keksin, että huonekaluja rungosta alkean rakentava verstas käyttää myös sahaa. Eikun lainaamaan. Miehet eivät puhunee eng, mutta viittomia ymmärsivät sujuvasti. Sain lainaksi sahan jopa ilman panttia. Kämpälle kipusin ja huonossa terässä olevalla, lyhyellä sahalla jalat poikki. Saha oli niin huonosti teroitettu ja lyhyt, että väänsi väkisin 6 cm pyöreän jalan sahausjäljen vinoon. Kun vika tuli selväksi, piti vaan sahata kaikki samalla tavalla ja melkein onnistuin. Pikkuisen klenkka pöydästä tuli, mutta sahaa palauttaessa (maksoin 5) sain paksua verhoilukangasta jämäpalan, jolla sitten oikaisin virheen. Kun ei ollut nitojaa eikä liimaa, tuli rempasta hiukan tyly, kun jäi musta teippirengas näkyviin. Saa kelvata ja isäntä korjaa jos jaksaa ja osaa.