Pakistan on tuleva kriisipiste

 

Kansaa on 180 miljoonaa (vrt Venäjään, 150 ja laskeva), lisääntyy nopeasti ja hallinto on heikko, maa köyhä. Se on jatkuvasti riidoissa Intian kanssa ja molemmilla on ydinase. Kashmirin vuosikymmeniä jatkunut ratkaisematon kriisi pitää eripuraa yllä, useita kahinoita ja sotia on käyty ja jännitys jatkuu.

 

Siellä majailee paljon Afganistanin sotaan osallistuvia talibaneja ja Al-Qaidalla on omia koulutusleirejään Pakistanin vuorilla. Jenkit olivat lirissä silloin kun sen ainoa huoltoreitti meni Pakistanin kautta Afganistaniin, kunnes saivat ostettua tukikohtia ent Venäjän -stan maista. Elämä Afganistanin ja Pakistanin rajaseuduilla ei ole kenenkään hallussa, vaan kapinajoukot tekevät mitä haluavat. Kun jenkit tappoivat Osama bin Ladenin osittain lentosurisijoiden avulla, hääti Pakistan ne pois omalta alueeltaan. Niiden avulla jenkit ovat tappaneet talibanin ja muiden terroristien johtoa. Nyt se touhu kai hoidetaan tukialuksilta Persianlahdelta.

 

Nyt tv:ssä haatatellaan äijää, joka on vastuussa Pakistanin valtion suurten omaisuuserien myymisestä yksityisille. Niihin kuuluu mm energiantuotantoa. Maassa on paljon hiilivaroja, mutta niiden käyttöön saaminen on hankalaa huonon infran vuoksi. Kaivoksissa työskentee 6000 ukkoa surkeissa oloissa, vaarallisissa töissä. Niitä on hankala privatisoida, koska hiiltä on tarjolla joka puolella halvalla eikä kukaan pane rahaa koska pitäisi rakentaa infra.

 

Maan läpi virtaa suuri INDUS-joki, joka tulvii joka vuosi. Toissa vuonna oli suuri katastrofi, jonka seurauksia hoidetaan vielä vuosia, länsirahalla. Pakistan on maanjäristysvyöhykkeellä ja usein tärisee. Muutama viikko sitten järisi vuorilla kaukana asutuksesta ja uhrit jäivät vähiksi, tässä vain 515 kuoli. Mutta ei siitä niin kauan ole kun suuri kaupunki tuhoutui kokonaan ja SPR toimitti sinne kenttäsairaalan. Etsin netistä ja totesin että 2005 oli suuri ja 2008 melko suuri järistys. Mutta tiheästi asutussa maassa ja savitalojen vuoksi tuhot ovat aina suuret.

 

Nyt tuore tieto kertoo että maan itävuoristossa on jo tuhottu suuria alueita ikimetsiä ja lisää menee koko ajan, sillä hallinto ei pysty estämään tuhoja rahapulassaan. Ympäristäihmiset ovat kauhuissaan, mutta köyhillä ei ole mitään muuta mahdollisuutta saada lämpöä ja ruokatulia ja siksi se tuhoaa ikimetsiä.

 

Privatisoinnista vastaava äijä hoki korvat heiluen, että hänen tehtävänsä on pitää huolta ettei kukaan pääse vetämään välistä. Sitä ei voi kuitenkaan estää hän eikä kukaan muukaan, kun hallinnon rappio on niin totaalinen ja korruptio maan tapa. Lahjonta on sitä suurimittaisempaa mitä ylemmäs mennään. Nyt siis myydään köyhän maan ainoat arvokkaat asiat ulkomaisille riistäjäyhtiöille. Pelkään pahoin että ensimmäisinä menee vesihuolto ja kansa maksaa vedestä entistä enemmän. Ranskalaiset ovat olleet siinä saalistuksessa kärkipäässä.

 

Hälyttävä tieto oli, että heikko hallitus on ollut pakotettu aloittamaan neuvottelut talibanien johdon kanssa. Jos talibanit saavat jonkinlaisen jalansijan maan johdossa, se voi tietää vain vaikeuksia. Huvittavaa oli, että talibanien ryhmän puhemiehenä oli vanha partaniekka, jonka englanti oli aika ruosteessa, mutta sitä on pakko nykyisin puhua jotta pärjää maailman median kanssa.