Kopsasin YLEn sivuilta jutun

Tutkijat ovat löytäneet muinaisten egyptiläisten palsamoijien käyttämän työkalun, jolla poistettiin vainajan aivot ennen muumiointia. Työkalu oli juuttunut naisen muumion kallon sisälle noin 2400 vuotta sitten. Kyseessä on vasta toinen koskaan muumion sisältä löydetty aivojenpoistotyökalu.

Esine havaittiin muumion sisältä jo 2008 tietokonetomografian yhteydessä. Zagrebissa Kroatiassa sijaitsevan Dubravan yliopistollisen sairaalan tutkijat pääsivät tarkastelemaan esinettä tarkemmin vasta nyt, kun apuna käytettiin endoskooppia. Työkalu saatiin irrotettua pihkasta, jolla kallo oli täytetty palsamoinnin yhteydessä, ja poistettiin tähystysleikkauksessa.

Työkalu on noin kahdeksan senttiä pitkä. Sitä oli käytetty aivojen muuttamiseksi nestemäiseksi, jotta ne saataisiin ulos rikkomatta kalloa.

- On palsamoijien virhe, että tämä tikku jäi kallon sisälle, sanoi tutkimusta johtanut tohtori Mislav Čavka LiveScience-sivustolle.

Čavkan mukaan työkalu saattaa olla katkennut kesken palsamoinnin.

Naisen muumio tuotiin Kroatiaan 1800-luvulla ilman sarkofagiaan. Muumion henkilöllisyyttä tai sen löytöpaikkaa Egyptissä ei tiedetä.