Libyassa tapellaan jo verisesti. Uutiset kertoo, että heimosota on tappanut 400 miestä. Oli aika ennustettavaa että näin käy. Kun katsoo karttaa, huomaa heti että Afrikassa on maiden rajoja paljon piirretty viivoittimella. Libyankin rajoissa on suoraa viivaa paljon ja se kertoo siitä, että maat ovat olleet jonkun Euroopan maan siirtomaana. Silloiset valloittajat eivät välittäneet tarkistaa mitä kansa rajoista ajatteli tai tiesi. Näissä maissa heimoilla on suuri merkitys ja nyt saadaan kärsiä tilanteesta, että niitä ei aikanaan kunnioitettu. Vielä tärkeämpää olisi ollut ottaa huomioon kielirajat, siis eri kansat.

Uskonnolla on suuri vaikutus myös, josta hyvä esimerkki on Sudan, joka on juuri jakautunut. Erottavia tekijöitä oli monia. Tärkeimpiä oli varmaan uskonto, joka nykyisessä Etelä-Sudanissa on kristinusko ja pohjoisosassa, jolle jäi nimi Sudan, uskotaan islamiin. Myös kansoilla oli ero, etelässä on mustat kansat ja sielläkin on jo keskenään tapeltu pyssyjen kanssa. Pohjoisessa arabit hallitsevat mutta asuvat myös historiasta tutut nubialaiset, alueella on ”aina” vaeltanut myös berbereitä ja beduiineja.  Egyptin ja Sudanin raja on historian aikana liikkunut monta kertaa ja se historia todella ulottuu tuhansien vuosien taa, kirjoitettuna.

Malissa tapellaan, sillä Tuaregi-kansa on sotajalalla ja valloittamassa ikivanhaa pääkaupunkiaan Timbuktua. Kaupunki on ikivanha safarireittien risteys, nyttemmin aika vaatimaton paikka, kertoi Juha Vakkuri kirjassaan Afrikan poikki. Siitä pari lyhyttä otetta kirjoitin tammikuun alussa 2012, löytyy täältä kategoriasta ”KIRJAT”.

Syyrian kaaosta yritetään taas ratkoa, nyt on valtiojohtoa koolla Istanbulissa. Hommaa tukee USA ja vetää Hillari ja paikalla on 60 maan johtoa. Muutamat ukot kätellessään panivat posket yhteen molemmin puolin. Mutta Efdogan ei tehnyt siten Hillarin kanssa. Kuvissa ei näkynyt pohjoismaisia naamoja. Arabimaat ehdottelevat kansainvälistä sotilasvoimaa kansan suojaksi ja rauhaa turvaamaan. Länsi on sitä vastaan ja ehdottaa turvakäytäviä ja puskurivyöhykkeitä. Mutta ei niitäkään saada toimimaan ilman valvontaa ja vähintäänkin sotilastarkkailijoita tuhansittain. Kohta Annan pyytää Suomeltakin miehiä sinne, veikkaan.

TV näytti oikeudenkäynnin talebanien alueelta Afganistanissa. Siinä oli syytettynä nuori poliisi hallituksen puolelta. Poikaa uhkasi kuolemantuomio, mutta hän vältti sen siirtymällä talebanien puolelle. Kun tämä on tapana värvätä uutta väkeä, ei taida Karzain keinot riittää. Muutenkin meno on kiihtynyt, kansa kiukkuinen Naton joukoille, taliban vahvistunut. Kun länsijoukot lähtevät kohtapuoliin, tullaan näkemään taas kamalia. Ja naisten asema heikkenee jyrkästi. Käynnistyy taas kiivas taistelijoiden koulutus ja terrori länsimaita vastaan. Lirissä ollaan kaikkialla ja Pakistanin kautta pommimiehet pääsevät länteen. +) tulipa karmivaa juttua. Taliban pitää vuoristossa tarkastuspistettä. Jokaisen läpi pääsevän kanny tarkastetaan ja jos löytyy musaa, se tuhotaan. Sharia on täysillä voimassa siellä missä taliban pomottaa. Pahalta näyttää naisten ja lasten tulevaisuus.

Occypy Wall Street OWS liikehdintä kasvaa jenkeissä. Poliisi on ottanut kiinni yli 6000 mielenosoittajaa. Kuvassa oli aidattu alue, jonka verkkoaidan yli meni autettuna ensimmäiseksi lilakaapuinen piispa. Pappeja oli mukana useita ja muuta sekalaista väkeä. Poliisi pidätti kymmeniä New Yorkissa. Mikä on syy ja rikos josta pidätettiin jäi epäselväksi. Porukka organisoituu lisää ja valmistautuu kaikin tavoin. Kevään aikana nähdään lisää laajoja miekkareita, uusia tapoja. Meilläkin.

Linnut (loppukevennys)

Näin kauniin, hennon pienen linnun WB:llä asunnon liepeillä. Kirkas keltainen rinta, musta selkä ja pitkä, haarainen pyrstö. Taitava lentäjä, pysyy hetken jopa paikallaan ilmassa. Hiukan västäräkin oloinen mutta soukempi ja pienempi. Netistä en löytänyt edes kuvaa tipusta.