Kansannousu on laaja ja todellinen, mutta aika avuton armeijaa ja turvallisuusjoukkoja vastaan. Niitä johtaa presidentin veljet ja serkut, kuten tyylinä diktatuureissa on aina. Alawiitit  ovat oma lahkonsa tai uskonhaaransa joka on eronnut Shiia-muslimeista. Mieleneosoituksissa kerrotaan maanlaajuisesti olleen mukana jopa 250 000 kansalaista perjantaina. Väki uskaltautui kaduille luottaen että Arabiliiton tarkkailijat antaisivat suojaa. Mutta ei se toiminutkaan, vaan tv:ssä yksi tarkastaja kertoi itse nähneensä katoilla tarkka-ampujia tappamassa mielenosoittajia.

Arabimaiden lähettämiä tarkkailijoita on liian vähän ja ovat kovinkin epäilyttäviä, sillä he ovat upseereita omien maidensa armeijoista, joilla on paljon kokemusta oman kansan sortamisesta. Ei ole puhtaita jauhoja pussissaan näillä upseereilla, jotka tulevat Egyptistä, Marokosta, Sudanista ja Mauretaniasta. Kaikissa maissa on tapahtunut törkeitä ihmisoikeusloukkauksia ja niissä kaikissa on aina armeija tekijänä.

Vallankumoukselliset pyrkivät järjestäytymään ja kaksi niistä ovat tehneet keskenään sopimuksen Kairossa. Libanonin pääkaupungissa Beirutissa vaikuttaa yksi vastarintamies, eronnut kenraali Elias Hanna, joka esiintyy vastarinnan puhemiehenä. Armeijasta loikanneita vapausarmeijan joukkoja kerrotaan olevan 10 000 ja niistä kai suurin osa on Turkissa.

+) Lisäys 1.1.2012   Kenraali kertoi tästä hallinnon ja politiikan tiukasta paketista, jota sitoo yhteen korruptio. Siihen osallistuu Al Assadin suku, Alawiittiklaani, korruptoidut upseerit ja "turvallisuus"-palkkaroistot. Hänen mukaansa tilanne Syyriassa on erilainen kuin oli Libyassa ja Egyptissä, joissa voidaan erottaa eri toimijoita valtiossa. Mutta täällä ei voida esim eroittaa hyviä tai huonoja Alawiitteja, kaikki joutuvat tuomiolle kun kumous voittaa. Tilanteesta sitten seuraa, että tämä mätä ydin jatkaa valtioterroria karmeaan loppuun asti. Rakennelmaa tukee vielä samassa veneessä tai ehkä paremminkin laivastossa purjehtivat muut korruptoituneet öljysheikkien johtamat diktatuurit. Se osittain selittää, ettei tämä tarkkailijaporukka toimi kovinkaan tehokkaasti. * * *

Tiedot kertovat että pidätettynä on 14 000 kapinallista, 5000 on tapettu 9 kk:n aikana, joka kumous on ollut menossa. Kapinalliset eivät halua ulkopuolisia mukaan sotkuun vaan haluavat itse voittaa roistohallinnon. Ulkomailla, EU:lla ja YK:lla ei ole haluakaan sekaantua. Taitaa tulla pitkä ja raaka taistelu, pelkään pahoin.