Malakin toiveita

Toistuvasti parturissa käydessä ajaudutaan keskusteluun, jossa hän kertoo toiveestaan muuttaa maasta. Hänelle riittää kun hankin hänelle naisen, joka nai hänet ja saa pois maasta. Ilmeisesti iällä ja ulkonäöllä ei olisi väliä. Väistän asian sillä, että minulla ei juuri ole kontakteja eikä naisia tuttavapiirissä.
Olen sitkeästi selittänyt Suomen ja muun Euroopan tiukkaa politiikkaa siirtolaisiin ja sitä, että valeliittokin paljastuisi kuulusteluissa heti.

Hänelle sopisi mikä vaan maa ja olemme harjoituksen vuoksi pohtineet eri ilmansuuntia. Kysyin mikä häntä työntää pois ja sekin selvisi että koptille elämä täällä on nykyisin hankalaa. Levottomuuksia ja väkivallan uhkaa ilmassa. Yleinen epävarmuus maan kehityksestä, nyt kun islamisteilla on vallan ohjaimet ihan käsillä. Voihan olla että omassa kotielämässäkin olisi työntöä, sillä tiedän vanhastaan että hänellä on vaimo ja pieni lapsi.

Voihan taustalla olla suuri suunnitelmakin, joka menisi niin, että kun hän valeliiton kautta pääsisi esim. Englantiin, siellä tulisi ero kun pysyvä viisumi olisi kourassa ja sitten jollakin konstilla, ehkä ”perheenyhdistämisohjelmalla” saataisiin ensimmäinen vaimo ja lapsi perässä. On kyllä niin epärealistinen että menee unelman luokkaan.
Selostan myös elintasoeroja ja että pohjoismaissa hän ei tienaisi parturi- kampaaja- hieroja- jalkahoitajana tarpeeksi kunnon elämään. Sanoinkin että jos olisit kokki, voisi tilanne olla toinen.

Tästä joutuu väistämättä ajattelemaan oman elämän kuviota. Olen nyt kolmatta talvea käyttämässä hyväksi halvemman elintason maata. Mutta kun kaikkialla toivotetaan tervetulleeksi ja ollaan selvästi tyytyväisiä turisteihin ja myös pitkäaikaisvieraisiin, en pode mitään sieluntuskaa. Sillä tuonhan maahan valuuttaa ja käytän paikallisia palveluja. Niitä paljon tehokkaammin kuin ison hotellin muutaman viikon turisti, jonka tuotot menee jonnekin ulkomaille, varsinkin all inklusive-asiakkaan. Ostan ruokani torilta tai pikkukaupoista, syön paikkalliskuppiloissa aterioita, juon maan tuottamia viinejä ja votkia, kaljaa vähemmän. Tosin matkustan edullisemmin mikrobussilla kuin taksia käyttävä tavallinen turisti. Olen kerran lankkauttanut töppöseni, käyn hierojalla ja parturissa. Olen siis kansantalouden kannalta hyvä tapaus.

Mutta asialla on laajempikin näkökulma. Taustalla on uutinen viime syksyltä, kun venäläinen oligarkki kehitti mielestään hienon ratkaisun venäjän eläkeläisten kurjaan jamaan. Hän ehdotti, että raukat muuttaisivat halvemman elintason maihin, kuten Bulgariaan ja Egyptiin. Kyllä voisi olla hankalaa molemmin puolin, kun venäläinen maatuska tinkisi egyptiläisen torikauppiaan kanssa. Oligarkin ratkaisussa oli vielä edullisempi maataso, oliskohan ollut Bangladesh ja Indonesia? Sinne olisi sitten lennähtäneet invalidit ja muut kurjat, joiden toimeentulo on vielä vaikeampaa. Nerokas malli? Pitäisköhän kysäistä ratkaisua Wahroosilta?