Roman asukkaita

Tutustuimme aulassa saksalaisnaiseen, joka asuu Kairossa ja tekee luontaishoitoja, joita niin moni ulkomainen asukas täällä. Hän asuu kai keikkaluontoisesti täällä Romassa, sillä hän istui vilkkaassa keskustelussa espanjalaismiehen kanssa, joka asuu ”erämaassa” jossakin maan puolivälissä. Annukka sai yhden jutun aiheen naisesta ja kontaktin, joka lupasi käydä kylässä Luxorissa. Heistä saattaa jatkossa kuulua lisää, kun nainen lupasi parantaa A:n kipeän jalan! Erämaassa asuminen toki tarkoittaa edes pikku keidasta, sillä vesi on kaikelle elämälle välttämättömyys, joka täällä voimakkaasti korostuu. Karttaa katsoessa se asia kirkastuu, kun tie kulkee kymmeniä ja satoja kilometrejä hiekkaa ja kivikkoa ja ”kaikki” nimetyt paikat on merkitty keitaiksi. Se tarkoittaa yleensä jotakin vihreää, puita ja kaivoa, ei aina avovettä, kuten pilakuvissa. Vesi pulppuaa syvältä ja kerroin viime keväänä Fayyumin keitaan jutuissa nopeasta muutoksesta Egyptin maaperässä, joka taikoo uusia järviä, tosin suolaisia. Suola kai on yksi suuria vaaratekijöitä asutukselle maailmanlaajuisesti.

Juomaveden tekoa merestä harrastetaan kaikkialla ja viime vuosina on pulpahdellut uutisia keksinnöistä joilla suolaa saadaan vedestä pois uusilla tekniikoilla. Veden puute kun useimmiten liittyy kuumiin maihin joissa aurinkoa piisaa. Maaperän suolaantuminen onkin valtava uhka Egyptin maataloudelle, sillä viljelyn menetelmät ja sanitaation puute lisää suolan määrää. Kemian kurssini kun jäi kovasti kesken aikanaan, en osaa selittää miksi kastelu aina hitaasti suolaa maaperää, mutta olen lukenut että suolaantuminen on suuri haitta noilla ikivanhoilla kasteluviljelmillä kaksoisvirran maissa, missä viljely on kehittynyt alunperin.

Kello täällä onkin tunnin vähemmän kuin kotona. Olipa hyvä että katsoin telkkarista jotakin ja hoksasin asian, Muuten olisimme joutuneet odottamaan tunnin ylimääräistä kadulla ennen junalle menoa. Ovat täällä fiksumpia kuin EU:ssa jossa on menossa tämä typerä ja tarpeeton kellojen kääntely.

Pension Roma on jotakin uniikkia. Taksi Ali kertoi että omistaja ei tee kovaa voittoa paikalla, mutta pitää sen hyvin hoidettuna ja puhtaana. Rva istuu joka päivä infossa ja voi näin ottaa maksun vastaan kuittia antamatta, kuten meidän kanssa. Sillä kikalla hän elää loistavasti varmaan, mutta on aina ollut hommissa kun siellä olen käynyt. Pikkurahalla kun täällä voi ostaa työsuorituksia, voi talonsa maalauttaa riittävän usein jotta se erottuu edukseen. Rakennuksen vanhuudelle ei mitään voi ja rempat ovat siksi kalliita. Mutta onpas vaan tehty yhteen osaan perusteellinen remppa ja laitettu huoneisiin vessa ja suihku. Useimmat huoneet ovat WC-käytävällä-tyyppiä. Aulass ja aamiaishuoneessa toivotetaan aina hyvät huomenet koko salille ja ryhdytään herksäti juttusille. Olen jo tutustunut moneen tyyppin niinä muutamana kertana kun olen käynyt.

Äsken aulassa istui kolme nuorta katsomassa yhden läppäristä jotakin kiinnostavaa ja selvästi olivat juuri ryhtyneet juttusille ja olivat eri puolilta maailmaa. Kovin monella on näpeissää pikkuinen sormitieturi, useilla toki pieni läppäri ja tällaiset isot koneet ovat harvemmassa. Melkein jokainen tulee aamupalalle koneen kanssa, toiset toki tyytyvät tihruamaan kännykän näytöltä asioita netissä. Vain jokunen harva on ilman ja siinä näkyy matkailun nykykuva.

*****

Kotimaassa vesi on niin itsestään selvyys ettei sitä usein hoksaa kaiken perustaksi. Elämää avaruudesta etsivät tutkijat etsivät merkkejä vedestä, mihin kaikki elollinen perustuu. Juurihan varmoja merkkejä saatiin Marsista. Se että elämää ei siellä enää ole maan merkityksessä, voi olla todiste siitä että elämä voi myös tuhoutua. Sitä tuhoutumista odotellessa jotkut eivät välitä koko Telluksen tilasta yhtään mitään ja meille vastuullisemmin ajatteleville jää sitten paljon pohdittavaa, miten pelastaa edes osa elollisuutta pallollamme. Ihminen ei ole tärkeä, elämä on. Tosin kovin moni on vakuuttanut että ainakin bakteerit ja virukset jäävät jäljelle kun typerä ihminen räjäyttää tai saastuttaa kaiken muun. Bakteeritason elämää avaruudesta etsitäänkin. Mutta kun ne vekkulit ovat niin kerkiäväisiä ja tunkevat nopsasti joka paikkaan, on todella suuri vaara että ihminen levittää omat pöpönsä uusiin paikkoihin avaruudessa.

Ikäiseni mies tuli aamupalahuoneeseen, jossa tätä naputan ja kysyin aran oloisesti kahvia. Hän oletti minua henkilökunnaksi kun istuin koneen ääressä. Oli siis uusi tulokas kun ei tuntenut talon tiloja. Eläkeläiset matkustelevat ja valtaavat uusia maita. Oli ukko väsyneen oloinen ja vasta kai herännyt kun me jo jouduimme huoneen luovuttamaan puolilta päivin. Eli saman matkatavan uhrina kenties. Halvimmat lennot tehdään aina öisin. Siinä yksi syy minulle valita talvimaaksi Egypti, sillä kärsin kaameasti aikaerosta. Lyhyt lento vaikka yöllä on paremmin hallittavissa kun kellonaika ei muutu ja kroppa toipuu yhden yön sekoilusta. Itse asiassa lento yhden pysähdyksen taktiikalla on helpompi, kun saa välillä kävellä ja mennä kunnon vessaan. Olutta vaan ei kannata kitata, vaikka Turkkilainen sitä tarjoaakin ilmaiseksi, harvana lentoyhtiönä. Minä tyydyn yhteen pikkupulloon valkkaria, siis lennolla. Maassa menee iso tai parikin.