Keke kuoppiksella

Olin mukana iloisessa porukassa lasten keskellä osallistuen Kuoppanummen koulun KEKE-päivään. Lapsille annettiin hienolla tavalla osallistumisen kautta näkemyksiä kestävästä elämäntavasta. Luokittain olivat oppilaat työstäneet ryhmätöinä pieniä näyttelyständejä eri aiheista. Oli havaintoesityksiä piirroksin, tavaranäyttein ja pienoismallein kierrätyksestä, ekotaloista, hiilijalanjäljestä, eläinten suojelusta ja monesta muusta tärkeästä. Itse seisoin Vihdin Luonnon pöydän takana esitellen yhdistyksen toimintaa, retkiä ja luontopolkua. Suurinta kiinnostus oli lepakkopöntöistä ja lepakoiden äänistä joista kertoilin.

Koulun järjestelytiimi Heidi Sume-Hännisen johdolla oli tehnyt suurtyön, jota yhdessä rehtori Markku Tolvasen kanssa kiittelimme. He olivat värvänneet paikalle tuttuja kasvoja, kuten sienipöydän taakse Varpu-Leena Malmgrenin ja kompotoinnista kertomaan Linnea Rudan. Vihti-Seuran osastolla pyöri Timo Roms ja ”kameranomistajien” hienoja kuvia pyöritti Markku Kedrin, vanhoja työtapoja ja ruokia esittelivät tomerat ihmiset ja 4H esitteli toimintaansa. Hämmästyttävän monen toimijan joukko oli kerätty tähän tapahtumaan.

Hauskinta oli todeta koululaisten innostus ja tekemisen meininki. Kukin tekijätiimi esitteli halukkaasti kasaamaansa tietoutta lasten vanhemmille, jotka saivat nauttia tunnelmasta ja ehkä oppivatkin uusia asioita tiistai-illan aikana. Tämä onkin ovela tapa opettaa järkeviä asioita, joilla maapallomme voisi pelastua, ensin lapsille jotka sitten vievät ajatuksia kotiin. Veden ja energian säästö, kierrätys ja uusiokäyttö pitää saada kotien tavaksi ja tässä on hyvä keino. Toivotaan jatkoa tapahtumalle ja hyvän idean leviämistä muihin kouluihin.