Lähienergia

Maapallolla on kaksi luonnollista lämmön lähdettä, molemmat ovat luonteeltaan ydinvoimaa. Pallomme sisuksissa on käynnissä jatkuva ytimien halkominen ja samat voimat riehuvat auringossa. Onneksi aurinko on niin iso että se ei ihan pian saa poltetuksi sisuksistaan kaikkia atomeja vaan ovat tiedemiehet arvioineet sen voivan loistaa vielä miljardeja vuosia.

 

Maan sisästä saadaan lämpöä muutamassa paikassa, kuten Uudessa Seelannissa ja Islannissa. Myös lämpöä olisi tarjolla kaikkien tulivuorten läheisyydessä, kunhan vaan uskallettaisiin porata reikiä niihin. Islannissa ovat hankkineet paljon kokemusta tuosta vulkaanisesta energiasta, se kun pursuilee esiin sadoissa paikoissa tarjoten kuumia lampia ja muuta mukavaa, mutta sen hallinta on vaikeaa. Tätä maaperän kuumuutta on onnistuttu ottamaan hyötykäyttöön ja sillä lämpiää lähes koko Reykjavik ja sillä höyryllä on varaa pitää osa kaduistakin lumettomina.

 

Lähienergiayhdistys on perustettu tänä vuonna ja liityin siihen . Hajautettu energia voidaan nimenomaan tehdä muutaman tuotantotavan yhdistelmillä. Puuta tai jotain kasvivarantoa polttamalla tehdään osa ja siihen voidaan helposti liittää aurinkoa keräävä laitteisto, paneelit tuottamaan sähköä ja keräimet tuottamaan lämpöä eli kuumentamaan vettä. Vesi on siitäkin kätevä että siihen voidaan lämpöä varastoida lyhyiksi jaksoiksi, päiviksi. Tyypillisesti mukaan usein liitetään jonkinlainen lämpöpumppu, joka ottaa lämpöä maasta, vedestä, kalliosta ja jopa ilmasta. Suuri yksimielisyys vallitsee siitä, että lämmön jakaminen asuntoon hoituu parhaiten veden tai jonkinlaisen nesteen kiertona.

 

Yhdistys järjesti Sitran tuella excursion Anjalankoskelle katsomaan sikäläistä koulutusta hajautettujen ratkaisujen käyttöön ja sen koulutukseeen.

Kuuntelimme kiinnostavia juttuja joita kertoili Juha Solio, jonka cv on varmaan aika pitkä. Paikka oli Kouvolan seudun ammattiopisto

Anjalan luonnonvara-alan toimipiste, Bioenergia-koulutuskeskus

www.ksao.fi. Porukan puseroissa luki BioSampo.

 

Solio kertoi olleensa Argentiinassa paikalla kun koemielessä porasivat satametrisen reiän tulivuoren alarinteeseen ja kuumaa saatiin. Onhan meilläkin joku kaivos jonka syvyys on pari kilsaa ja siellä on jo niin kuumaa että työnteko on saunan olosuhteissa kovin rankkaa.

Maapallon pinnalla aurinko on tärkein energian lähde ja se on takana lähes kaikessa lämmöntuotannossa. Ainoastaan vesivoima toimii ilman suoranaista auringon osuutta. Mutta jo aaltovoima kuten tuulivoimakin perustuvat ilman liikkeeseen, jota ei olisi ilman aurinkoa. Sillä tuuli syntyy lämpötilojen eroista ja saa aikaan myös aallokon.

 

Kivihiili ja öljy ovat perimmältään yksi hiilen olomuoto joka on kasvikunnasta peräisin. Ne kuitenkin palaessaan vapauttavat siitä paljon hiiltä, oksidina. Kasvit ottavat yhteyttämiseen komponenttina auringovaloa ja sitovat ilmasta hiiltä. Puut ovat siis aurinkoa säilöttynä josta palaessa muodostuu hiilidioksidia. Hapettomassa kuumuudessa saadaan hiiltä grilliin tai ahjoon ja nyt sitä on alettu havitella myös voimaloihin.

 

Soilio todisteli että siihen tarpeeseen ei mitkään metsät riittäisi. Mutta yhdistelemällä näitä kaikkia eri energian olomuotoja voidaan hajautetusti tuottaa kaikki se energia jota ihmiskunta tarvitsee. Mutta ei keskitettynä vaan hajautettuna. Siitä on se etu, ettei siirretä sähköä ja lämpöä pitkiä matkoja ja säästytään verkkojen rakentamiselta ja siirtohäviöiltä. Hajautettu energia tuo myös turvallisuutta, kun ei olla riippuvaisia muutamasta isosta laitoksesta ja toimivasta verkosta.

 

Tiedeporukat tutkivat kiihkeästi uusia muotoja, josta hyvä esimerkki on suomalaisten kehittämä ja testaama aaltovoimalaitos, joka pannaan tuotantoon Ranskan rannikolle. Brittein saarilla testataan erilaisia värkkejä joilla sähkö saadaan vuoroveden avulla. Viikingit siellä saarellaan ovat pitkällä vulkaanisten voimien valjastelussa ja ovat tehneet sopimuksen sähkön myynnistä briteille, kunhan saadaan rakennetuksi kallis siirtokaapeli mereen. Auringon voimaa kerätään useilla eri menetelmillä, kuten keskittämällä säteitä peileillä laitteeseen jossa siitä tehdään höyryä tai sähköä monenlaisilla virityksillä. Israelilaiset ovat aina olleet nokkelia kehittelemään tekniikkaa ja siellä on kehitetty tulppaanin muotoinen laitos jota on testattu ja käytetty Espanjassa.

 

Uusimmat kehittelyt tutkivat leviä, joista voidaankin löytää ratkaisuja moniin pulmiin, myös energian tuottamiseen. Bakteeritkin tuottavat lämpöä ja niitähän riittää. Leviä olisi helppo tuottaa vedessä monilla menetelmillä ja niistä tavoitellaan myös ratkaisua ilman puhdistajaksi liiasta hiilestä. Parin päivän päästä kuullaan tuorein IPCC raportti ilmaston muutoksesta ja se on ilmeisen hurja yhteenveto Telluksen ilman lämpenemisestä. Siksi pitää tehostaa vähähiilisiä energiamuotoja, uusiutuvia. Kaikki energiahan on siis peräisin auringosta joka tuottaa sen atomien ytimiä halkomalla, ymmärtääkseni fuusioprosessilla. KVN.