Lepakkokokemuksia

Jaana soitti ja kertoi pulmastaan. Hän on vuokrannut vanhan talon jossa pesii lepakoita ja ne metelöivät öisin. Pulma johtuu siitä, että talossa on avoin kattorakenne, korkea harja myös sisällepäin, ilman välikattoa. Sen sisäpinnassa on panelointi, jonka taakse on pesinyt yhdyskunta, joka rapistelee suoraan siinä paneloinnin takana ja kyllä poikasten imetysaikana jopa niiden vikinä kuuluu ihmiskorvin, ilman detektoriakin.

Mutta asialle ei voi tehdä mitään, sillä lepakot ovat tiukasti rauhoitettuja eikä niiden pesintää saa estää tai häiritä. Näin oli vastattu myös ELY-keskuksesta jonne hän oli soittanut.

Herkkäuniselle vaikea paikka, varsinkin jos on peloissaan nahkasiivistä, joka on ihan turhaa sinänsä. Rapina kuuluu varmaan koko kesän, syyskuussa pitäisi helpottaa? Minulle lepisten rapina on sympaattisempaa kuin hiirten ja sitä olen kokenut aikaisemmin. Onneksi hiiret saa pyydystää ja tappaa ”fällällä”.

 

11.7 tein lyhyen tarkistuskiekan jotta sain alustavan varmuuden että havaintoja saa, sillä olisi tylsää vaeltaa muutaman kaverin kanssa 3km lenkki saamatta yhtään napsutusta. Tulos oli ihan kiva, sillä kuulin kahdessa paikassa pohjanlepakkoa, yhdessä 24k ääni, joka pitää tarkistaa, kun en niitä kaikkia muista. Vanhan pappilan tiilisen viljavaraston luona sain hennon ja lyhyen naputuksen 40k ja se voisi olla korvayökkö, mutta varmistusta siihen en kuullut. Eli 3 lajia on hyvä tulos ja kannustaa tästä tekemään vakioreitin josta teen monena kesänä havainnot ja kirjaan ne viralliselle seurantalomakkeelle lepakko.fi sivulle.

 

Lepakkokokemuksia vakavasti tekevät tutkijat joutuvat sopeuttamaan elämänrytminsä kuin muutkin yötöissä kävijät. Toki vain kesäisin, sillä tutkimus siirtyy tiedonkäsittelyksi ja labraan talvikaudella, mitä nyt harvoin pääsevät katsomaan talvehtimispaikkoja mutta sen voi tehdä päivällä. Talvehtimispaikoista lepiksillä on pulaa ja siksi tutkijat ovat kiitollisia varsinkin sellaisista paikoista joissa on enemmän siivekkäitä. Ne kun ovat Suomessa kovinkin harvinaisia, kun luonnossa ei ole luolia. Veikkaan että armeijan varmuusvarastot ovat kovasti nahkasiipien suosiossa, mutta niihin lienee vaikea tutkijankin päästä. En tiedä mikä on tilanne Päijännetunnelissa, mutta Vihdissä oleva Helsingin varavesitunneli on paikka minne pääseminen vaatii kaikenlaista järjestelyä ja on vaikeaa, siksi en itse ole sinne vielä päässyt. Enkä pääsekään kuin ehkä tutkijan siivellä. Tiedossani on että yksi heistä on siellä joskus käynyt ja löytänyt talvehtijoita. Kerran vietin puolisen tuntia ison tuuletusaukon luona saamatta havaintoakaan. Ehkä aika oli väärä tai sitten nahkasiivet käyttävät toisia reittejä?

 

Vielä on tutkimatta yksi iso kellari, joka on ollut kayttämättömänä vuosikymmenet, mutta saattaa olla sopiva talvehtimiseen. Jospa nyt ensi keväänä huhtikuussa muistaisin asian. Tai jos matka-aikataulut muuttuvat, voisi tutkimuksen tehdä lokakuussa.

 

Keksin uuden kikan retkelle. Ostin 3€ vaalean sateensuojan ja panen sen alle fikkarin, jospa se houkuttaisi ötököitä ja lepikset tulee vuorostaan niitä jahtaamaan. Toinen uusi juttu on vyötärölle asetettava kaiutin, joka vahvistaa äänen jonka puhun headset-mikkiin. Tämä PA-laite maksoi vain 54€, mutta tehot siinä ämyrissä on aika vaatimattomat.