Katsoin netistä videon jota meikä-tv:kin oli ollut maksamassa. Poikamiehet Serbiassa ovat naista vailla, niin kuin kaikissa maissa peräkylien peräkammareissa. Dokkarissa äijät yrittivät hakea vaimoja Albaniasta, jossa sen tekijöiden ja oman arvaukseni mukaan olot ovat vielä kurjemmat kuin landella Serbiassa. Töitä ei ole ja lampaiden kasvatuksella pitää elanto raapia. Asuminen on tosi vaatimatonta, joten sinne vaimon voi houkutella vain vielä kurjemmista oloista.

 

Sama ilmiöhän toimii kaikissa maissa, että vaimoja haetaan sieltä, missä olot ovat taloudellisesti kurjemmat. Ainahan on vaimoja haettu naapurimaista mutta nyt jo aika kaukaa. Suomipojat vaikuttavat hyvältä naimakaupalta jossakin Filippiineillä tai Thaimaassa, kun turistilla on aina rahaa istua kapakoissa ja asua hotelleissa.

 

Siksi nämä nuoret naiset Aasian maista, joilla usein on jo muksu tai pari elätettävänään, suostuvat vähän huonomman vartalon tai pärstän omaavankin äijän matkaan. Noissa maissa kun on perinteenä se, että muksut jätetään isovanhempien hoiviin kun nuoret naiset muuttavat työn perässä. Ne heputhan eivät ole kotimaassaan kelvanneet, useimmiten. Vielä takavuosina naisia etsittiin Virosta ja Puolasta, jotka eivät olleet EU-maita. Näistä maista oli aktiivista tarjontaa, jota nytkin on Venäjältä ja sieltä suunnalta. Moldoviasta naisia rahdataan keskiseen Eurooppaan.

 

Näihin samoihin naisiin kohdistuu myös raaka seksibisnes. Nuoret naiset värvätään Eurooppaan lupauksilla tarjoilijan tai vastaavaan hommaan, mutta perillä otetaan pois passi ja pelotellaan poliisilla. Prostituutio on sitten ainoa mahdollisuus, eikä pois ole helppoa päästä. Kansainvälisen tutkijan mukaan myös Suomessa on nytkin orjatyössä reilut 600 ihmistä. Tuntuu karmealta, mutta kai se on pakko uskoa.

 

Vuosittain poliisi selvittää 60-70 tapausta ja yleinen kokemus kertoo että vain 10% tapauksista tulee julki. Noita juttuja mitä lehdissä on kerrottu, ovat itämaalaisten ravintoloiden keittiöväki, joita on pidetty orjan oloissa. Toinen ryhmä ovat seksityöhön pakotetut. Niitä yhdistää ainakin se, että eivät osaa eivätkä työssään opi suomea ja pelkäävät viranomaisia, varsinkin poliisia.

 

Pitäisikö poliisiin muodostaa erikoisryhmä, joka alkaisi tarkkailla ja selvitellä tätä rikostyyppiä. Sehän ei tule ilmi helposti, vaan uhrit pitää todella kaivaa esiin. Toisaalta oletan että tekijöiden ”profiili” on helppo nähdä. Joten parin poliisin voimin voisi selvitä iso määrä törkeitä rikoksia.