Kuvia on pakko lisätä jälkikäteen 

kun monta päivää on mennyt  siirron opettelemiseen, VUODATUKSEN töppäilyyn ja netin hitauteen. Nyt saatiin lisää potkua yhteyteen ja siirrot menee riittävän nopeasti, vaikka välillä siirto katkeaa ja kuvat jäävät matkalle.

Meistä on tullut taatelin tallaajia väkisin, sillä palmussa on hedelmät niin kypsinä, että varisevat pihalle. Siksi veljet tulivat paikalle tikkaiden ja palmun lehvistä punotun vasun kanssa.

Kerääminen tapahtuu niin että iso vasu asetellaan taatelitertun alle, sidotaan kiinni oksaan ja sitten katkotaan varsi. Tässä oli lisäapuna suuri pahvi, jolle noita herkkuja putoili kopisten. Arvaan että täälläkin käytetään kankaita tai muoveja puun alla kuten oliivien poimijatkin käyttävät.

Tayip kertoili taatelin merkityksestä muslimille erityisesti paaston aikaan. Taateli sisältää paljon sokeria, hivenaineita ja vitanmiineja ja siksi sillä pärjää pitkälle. Wallin joutui seikkailullaan monesti elämään pelkillä taateleilla viikkokausia. Ei varmasti tuntunut herkulta ja minun suussa ne ovat vähän puulle maistuvia. Lapset noukkivat taateleita maasta, kävivät huuhtomassa hanan alla ja napostelivat massuunsa.

Muksuja pidetään usein mukana perheen askareissa ja läheltä katsomalla opitaan moni työ ja kotiaskare ja se on paras menetelmä kasvattaa työteliäitä ihmisiä. Kun tekee vähän kaikkea, kuten täällä sähkötöitä, pärjää elämässä, vaikka saisikin välillä tällejä. Kovin montaa sähköiskua ei silti ole suotavaa ottaa.

 Palmu on muutenkin monella tavalla hyödyllinen. Lehvistä tehdään koreja yms, runkoa voi käyttää lyhyinä parruina kattorakenteissa, mutta se notkuu ja se liike tulee osata huomioda rakenteissa. Lehvien ruoti on sitten huonekalujen materiaali ja runkoon kasvava verkkomainen aines on köysien ja narujen raaka-ainetta. Se muodostuu lehvien juureen rungolle kasvaen kai koko palmun iän. Kuitu on tasalaatuista ja sitkeää. Kysyin miksi ei köyttä tehdä siitä pitkästä kuidusta, joka irtoaa taatelilehvästä.

Sain sitä käsiini kun usein lehvä katkaisussa myös repesi ja revennyt suikale kynnellä rapsuttaen hajosi kuiduiksi. Saattaa olla että se kuivuessaan haurastuu. Abdy kertoi että joskus näkee hedelmä-lehviä asetellun tielle autojen yliajettavaksi, jolloin kuidut erottuvat. Niistä sitten tehdään varpuluutia siivousvälineeksi. Kyllä kansa osaa ja ammoin ovat sitten auton virkaa ehkä hoitaneet kärrynpyörät kenties. Sillä tällainen ympäristön hyötykäyttö on tyypillistä kaikille kansoille kaikkialla. On osannut aikanaan metsäsuomalainenkin käyttää kaikkea kasvillisuutta hyödyksi rakentamisessa ja tarvekaluissa.

 SinuheTalon alkuvaiheesta kuvia ennen sisään muuttoa

Tämä ovenkarmi on selvästi vinossa, mutta niin vain puuseppä teki siihen oven.

 Katuosoite on Memnon Street ilman numeroa. Tarjoilen lukijoille kartan myöhemmin, mutta itse voi haarukoida sijaintia ottaen lähtöpisteeksi Memnonin kolossit ja talo on siitä itään eli Niiliä kohti noin 1200m. Talolta on Qurnan kaupunginosan kyltille ja risteyksen poliisiasemalla matkaa noin 2 km ja New Qurna mallikylä on tässä välissä, meiltä noin 1800m. Talosta joelle päin 500m on myös aika tasokas ravintola Moon Valley jossa on joskus tullut syötyä. Ja kerran sain syliini koko annoksen kun kokin rasvaiset sormet lipesivät lautasesta.

 Otin muutaman kuvat kadulta, tyypillisiä ohikulkijoita. Takana WB "vuoret" jotka valaistaan iltaisin.

Lavalla istuu mummoja mustissaan, kakaroita ja kamaa lava täynnä. Ja vauhti on kova suoralla tyhjällä tiellä.

Takana kadunpuoleinen ikkuna SINUHE talosta

 Kaukana oli pellolla hommissa ukkoja ja valkoiset jalohaikarat pyörivät melkein jaloissa syötävää hakien.

Muurin alareunaan liimataan kaakelit suojaksi veden vaikutukselta. Kierrätysmielessä pojat toivat kaikki vanhat nurkista löytyneet eri koot ja värit.

Harkittu kirjavuus on parempi kuin muutama metri jotakin väriä yksin.

Betonikansi kattaa 18 kuution likavesisäiliön. Kannella näkyy kypsiä taateleita. Tähän ei voi istuttaa mitään.