rakennustyömaalla

Kuvasin "oman" talon katolta vastapäistä raksaa ja huikkasin että rakentaminen kiinnostaa. Sieltä huikkasi emäntä vastaan "tule mukaan". Minähän innokkaana menin tapaamaan nuorta rouvaa joka osoittautui Englannissa, Yorkissa asuvaksi sympaattiseksi jenkiksi, nimeltään Maj. Hänellä on koti siellä, mies ja kolme lasta. Mies ei ole täkäläinen, niinkuin voisi olettaa, mutta enempää en ilennyt kysellä. Ties vaikka olisi intialainen tms. Paljon on elämässä ehtinyt tämä nainen, lapset 8-11-16 ja äiti näyttää kolmikymppiseltä. Sanoinkin, että hänen on pitänyt aloittaa nuorena ja hän totesi, että oli. Vitsailimme kaikenlaista, kun kerroin että tarvitsen asuntoa vuoden päästä ja hän taas vuokraa muutamaa asuntoa talostaan. Vaihdoimme meiliosoitteita ja sain kutsun vierailla, kun liikun maisemissa.

Ovat ostaneet maan viime vuonna. Tarkistan lukuja vielä, koska sain kutsun liikkua työmaalla. Huomenna tai ylihuomenna on sitten valutyö. Aloitus on hiukan "ins Allah" koska konemiehestä kaikki on kiinni. Sinne tulee jonain aamuna betonimylly ja vinssi ja 15 miestä. Valu pitää saada hoidetuksi kerralla ja siksi paljon ukkoja hommissa. Kirvesmies-raudoittaja-porukassa on 4 duunaria ja nokkamies Ismail, nuorehko siisti kaveri, joka ei osallistu töihin, vaan valvoo.

Kyselin työturvallisuusasioista ja totesin heille (juttelin Maj ja Ismailin kanssa) että duunareilta puuttuu kaikki turvavarusteet. Myönsivät ja kertoivat, että yksi kaveri oli pudonnut telineiltä, joka sortui. Mutta sattui onneksi ekan kerroksen työssä, joten ei poika loukkaantunut vakavammin.

Töitä tehdään siviilivaatteissa, sandaaleissa, ilman kypärää ja suojanaruja. Palkat ei varmaan päätä huimaa, ja siksi täällä on edullista ulkolaisenkin rakennuttaa. Selvittelen lisää kustannuksia, oman uteliaisuuteni tyydyttämiseksi ja teille, lukijani. Yritän jopa piirtää tuon rakenteilla olevan pohjakuvan, mutta en kai saisi sitä kuitenkaan siirtymään blokiin. Ehkä valokuvana, niin näette miten talo voidaan rakentaa epäkäytännölliseksi ja tuhlata tilaa.

Juttelimme ilmastonmuutoksen vaatimuksista ja siis eristämisestä. Maj kertoi, että englannissakin on alettu havahtua eristämiseen, tehdään "jopa kaksinkertaisia ikkunoita!". Kerroin, että uuteen omaani tulee 4 lasia, elementtinä, joissa kalvot ja kaasut. Ne olivat uutta briteissä asuvalle, saati sitten egyptiläiselle rakennusmestarille.

Talon mitat ovat sama kuin tontti, rakennusoikeus 100%, eli 8 x 23 m. Kerrosalaksi omistaja ilmoitti 140 m2, eli ilmeisesti porrasaukkoja ja tuuletuskuiluja ei lasketa. Rouva kertoi itse laatineensa perussuunnittelun, mutta kertoi että suunnitelmien saanti valmiiksi ja rakennuslupa kesti 7 kk. Nyt sitä on saanut hiukan muuttaa. Toteutus on kyllä aika heikko tilankäytöltään. Totesin rouvalle, että siivottavaa ainakin riittää. Se on todella iso urakka maassa, missä on huono, pölyinen ilmanlaatu, hiekkamyrskyjä. Tämän asuintalon emäntäkin totesi, että rappuja ei oikein jaksaisi siivota niin paljon kuin pitäisi, tarkoittaen talkkari-Musan töitä. Ja toinen naapuri, jossa kyläilin viime viikolla, tuulettaa sänkyvaatteita ja mattoja jatkuvasti, ehkä joka toinen päivä. Se tuuletus ei ehkä liinavaatteita varsinaisesti puhdista, koska katu pölyää hillittömästi. Perussyy on että hienoa rakennushiekkaa on kadulla jatkuvasti eikä se ole päällystetty.

Nyt on siis kaksi raksaa menossa, välissä vain 2 tyhjää tonttia ja vastapäinen 2-kerroksinen talo, 3 kpl n. 8 m levyisiä ja 23 m syviä taloja. Matkaa työmaiden välillä on siis noin 80 m ja siinä välissä olevista taloista yhdessä on menossa lisätyöt, ikkunoiden laittoa ainakin. Tällä noin 400 m kadunpätkällä kolkutetaan vasarahommia ainakin 6 kohteessa. Suomessa se olisi buumi, ehkei täällä.

Arkkitehtuurista kirjoitinkin jo aikaisemmin ja se on perinteiden "rasittamaa". Näin syvissä taloissa ei voi olla ikkunoita kuin kadulle päin, joten pakostakin huoneet ovat pimeitä. Minunkin makkariin tulee hiukan valoa tuuletuskuilusta ja siitä olen oppinut arvioimaan kellonajan suunnilleen. Kattoikkunoitakaan ei käytetä mutta rappukuilu tuo valoa talon sisäosiin joissakin tapauksissa.