Äsken koin uuden ilmiön:

Luin sohvalla lehteä ja näköpiiriin tuli "pilkku" joka laskeutui alas melko nopeasti. Se ei ollut sellainen näköhäiriö, joita usein silmissä vilistää ja joiden syy on häiriöt omassa silmässä. Pilkku oli skarppi ja ehkä 1-2 millin kokoinen. Huitaisin sen pois ja jatkoin lukemista. Taas pilkku laskeutui ja kun tajusin että se oli pieni hämähäkki, katkaisin lankansa ja huitaisin lattialle.

Olen lukenut että jos maapallolta jokin ilmiö poistaisi madot, koko ekosysteemi romahtaisi hyvin pian. Madot möyrivät maaperässä ja miljoonat mikrobit pitävät mullan kasvukelpoisena. Samoin erilaiset hämähäkit pitävät itseään pienemmät ötökät kurissa ja siksi "hämmähäkkejä" ei pidä tappaa, vaan suosia. Annetaan siis kohtuullinen määrä hämähäkkejä asustella kanssamme, jotta säästymme vielä suuremmilta harmeilta. Kumpa ekologia ja luonnonvalinta kehittäisi vielä sopivan ötökän syömään maailmasta vaikka luteita ja sen saisi pesimään kotikorttelissa, olisi kaikki ok.

Luonto onkin jo kehittänyt erään kivan lajin syömään hyttysiä, ja se on lepakko. Lepakot ovat mun suosikkilajini. Sopivat hyvin vanhan ja laiskan miehen harrastukseksi, sillä Suomessa tunnetaan vain 13 lajia. Jos harrastaisi vaikka lintuja (nuorena tein sitä ja tunnistin ehkä 80 lajia) pitäisi tuntea vähintäin 100-200 lajia. Kasviharrastajana lajimäärä olisi luokkaa 1000. Otankin taas lepakkojen tarkkailuun kehitetyn detektorin mukaani ja tarkkailen nahkasiipiä Luxorissa koko talven. Ennestään olen tavannut 3 eri lajia, mutta pohjoisafrikassa elää toistakymmentä lajia, joista on tehty hyvä raporttikooste. Löytyy netistä.

Lähetin viesti Facebookin kautta Egyptin Luonnonsuojeluporukoille ja kerroin että harrastan lepakoita talven Luxorissa, mutta vielä ole tullut mitään responssia.

Kävin tarkastuttamassa näköni muutama kuukausi sitten ja sain lääkärin raportin. Se on mukana reissussa ajatuksella että teetän uudet edullisemmat lasit Luksorissa. Vanhan testin perusteella niin on, sillä kaikki työ on halvempaa kuin Euroopassa ja samat kehykset siellä paljon edullisempia kuin kotona. Uudetkaan lasit eivät poista silmistäni ominaisuutta, että katse etsiytyy aina hyvännäköisten naisten perään. Hunnulla tai ilman.