Historian lehdet kääntyivät

On ollut todella mielenkiintoista seurata tapahtumia. Jotenkin olen tuntenut olevani niitä lähempänä, vaikka hermokeskuksiin on ollut matkaa lähes 1000 km. Johtuu kai siitä, että Egypti on tässä ympärillä ja egyptiläisten kanssa on kosketuksissa joka päivä.

Tämä mahtava maa on ollut tärkeä maailmanhistoriassa jo 7000 vuotta ja on sitä taas. Sillä tämä mullistus tulee vaikuttamaan laajalti arabimaailmaan, öljyvaltioihin, suurvaltasuhteisiin, geopolitiikkaan. Nyt on merkkejä siitä, että tässä ei kovasti korostu islam ja uskonto, sillä mielenosoituksissa ovat olleet myös kristityt näkyvästi mukana. Se on hyvä merkki, sillä uskontoriidat voisivat pahasti vaikeuttaa tulevaa kehitystä.

Joku minua viisaampi totesi juuri (kuten minä edellisessä tekstissä) että tulevat kuukaudet ovat hyvin tärkeät siksi, että lähiaikoina näkyy, pääseekö demokratia olennaiseksi osaksi hallintoa. Maailma on pullollaan esimerkkejä siitä, miten kenraalijuntat ovat niin ihastuneet vallan makeuteen, kun ovat siihen kerran käsiksi päässeet, että eivät olekaan halunneet vallasta luopua.

Kylttimaalarit saavat hommia

Täällä Luxorissa on ainakin kaksi tärkeää katua nimetty Muban mukaan, toinen on Mubarakin turistikatu. Johtaa Horus-sillalle Theban kylän kautta. Noinkohan saisi nimen Thebasta, joka siis oli ennen muinoin paikan nimi. Toinen katu on Susan Mubarakin tie, joka johtaa lentokentältä kaupunkiin. Kyllä sillekin historiasta hyvä nimi keksitään. Kiinnostavaa nähdä milloin näihin asioihin ehditään käsiksi, voi mennä syksyyn kun on hallinnolla muita kiireitä.

Luxorin kova mies on ollut kuvernööri ja pormestari Samir Farak, jonka kerrottiin paenneen jo varhain Cairoon ison pomon turviin. Paikka menee varmuudella kierrätykseen ja sitten jääkin nähtäväksi, mitä tapahtuu tälle Farakin voimakkaasti ajamalle historiaa korostavalle ja matkailua nostavalle linjaukselle. Se on paljolti perustunut Unescon ja EU:n rahoitukseen, mutta on kohdannut kovaa vastustusta kaupunkilaisilta. Syynä on ollut se, että suunnitelmia toteutettaessa on menetelty häikäilemättömästi ja kansaa sortaen. Vanhoja taloja on purettu korttelikaupalla, ihmiset ajettu kadulle ja korvaukset jätetty maksamatta. Lienevät korvausrahat pysähtyneet jonkun taskuun?

Olisi toisaalta sääli jos isot suunnitelmat keskeytyvät, sillä niillä olisi kaupungin matkailullinen merkitys noussut ihan uudelle tasolle. Mutta kenen taskuun ne hyödyt olisivat menneet, onkin toinen juttu. Jos se saadaan reilusti ratkottua, olisi toivottavaa että suunnitelmia toteutetaan, mutta tasapuolisesti ja asukkaita arvostaen. Syksyllä sekin asia alkaa näkyä jossakin muodossa. Taidan tulla katsomaan!