luxor 77.2009 golf 4

Royal Valley Golf Club ( netissä golfluxor.com, jos ei löydy, kokeile luxorgolf) lienee jäsenmäärältään pienin kenttä millä yleensä on mahdollista meikäläisille pelata. Saatan jopa olla ainoa maksava jäsen tänä talvena. Täytyypä kysellä, vaikka luulen että sitä tietoa ei jaella. Kysynpä piruuttani kuka on puhis, sihteeri, klubimestari, kenttätoimikunnan vetäjä, kapteeni. Varsinkin leidikapteeni olis kiva tavata.

Tänään ihmettelimme, mitä on menossa, kun kentän parissa, edustavimmassa lammessa oli suihkut toiminnassa, mikä on ollut harvinaista. Kun sitten pelin jälkeen saavuimme klubille, oli ulkoterassillakin aitoja itämaisia mattoja ja korituolit oli myös varustettu matoilla. Olivat muuten ihan kotimaisen oloisia räsymattoja. Tuli siis selväksi, että räsymatto ei ole mikään kotimainen keksintö, vaan kopioitu täältäpäin. Kuinkahan vanha keksintö se on? Veikkaanpa että iäksi saattaisi paljastua muutama tuhat vuotta. Taas olisi sopiva maisterin lopputyön aihe, "räsymaton tuhatvuotinen perinne itämaisen käsityöosaamisen kontekstissa".

Näin joulukuussa on sopivaa aloittaa peli 9-10 maissa. Silloin voi juuri ja juuri pukea shortsit ja tarkenee lyhythihaisissa. Parin tunnin jälkeen onkin sitten jo aika lämmintä, mutta vaatteita ei voi vähentää, kuten tunnettua on. Neuvon kaikkia ottamaan mukaan pitkähihaisia paitoja siksi, että voi suojata käsivarret ensimmäisellä viikolla. Ja yöt ovat niin kylmiä, että tarvitaan pyjama. Ja iltaretkille tarvitaan lämmintä asua.

Keskustelimme Mahmoudin kanssa treeneissä myös pukeutumisesta, lähinnä Heinin opastusmielessä. Hän esitti perusvaatimuksena, että pitää olla kauluspaita. Mutta myös esitti, että pitää olla golkengät, siis nappuloilla. Panin hanttiin ja väitän tässä, että mikään sääntö ei voi määrätä käyttämään ruusukkeita tms. Nyt osaavammat katsokoot sääntöjä kirjoista ja kertomaan tähän "plokiin". Ratkaisusta huolimatta aion elää valitsemallani tyylillä myös kotimaassa, eli pelaan vain kivoilla tossukengillä, ilman piikkejä.

No, ne matot terassilla ja siuhkulähteet olivat sitä varten, että omistaja oli tulossa vierailulle kentälleen. Klubitalosta vastaava oli jo aamusta pukeutunut mustaan pukuun ja kaikilla apupojilla oli klubin punainen paita. Tusina golfautoja oli ajettu klubin eteen riviin. Silmänpalvonta on osa tapoja, syvällä sielussa.

Talouspäällikkö puhuu kehnoa englantia ja jäi vähän epäselväksi, keitä seurueeseen mahdollisesti odotettiin mukaan. Hän kuitenkin lupasi esitellä meidät omistajalle, jos olemme paikalla kun hän saapuu. Mutta tilattu kyytimme tuli ennen kuin seurue, harmi. Arvailimme ja hän myös selitti, että tulossa olisi kaupungin viskaaleja, ehkä itse kuvernööri-ministeri Samir Farak? Sillä taloupäällikkö halusi kertoa kehitysnäkymistä, siis alueelle tulevasta lomakylä-tyyppisestä kokonaisuudesta. Hän kertoi että on tulossa myös "vesiurheilu-keskus". Kun ihmettelin, miten voi olla vesiurheilua kuivalla maalla, päädyimme pitkien selitysten jälkeen ajatukseen, että tulossa olisi vesipuisto, siis kotimaisen Serenan tapainen. Se olisi hieno juttu ja sopiva turismille. Se perustuu siihen, että alueella on paineista vettä, siis lähteitä. Niilin vaikutusta tietty.

Kyselin taas, kuka vastaa kentän kunnosta. Kentän hoidon organisointi on hiukan erilainen kuin Suomessa. Hillin Joren kollega kulkee mekossa ja turbaanissa. Voitaisiinko meilläkin harkita uudelleen kentänhoitoväen asuja, mallia Egypti? Esitän asiaa Kapu-Matille ja Lassille.

Viime pelin aikana meille selvisi, että Matti on jo vuosikymmeniä myynyt näitä "rainbird" kastelujärjestelmiä, siksi hänellä on pieni pakko myös osata golfia ja pelata. Ovat vuosien takaa yhteistyökumppaneita alan miesten kanssa.

Seniori-, juniori- ja naistoimikuntia ei varmaankaan tarvita, kun ei ole näitä porukoitakaan. Talouspäällikön apuna on nuori mies, joka kertoi pelaavansa jalkapalloa kaupungin joukkueessa, jonka nimi oli niin vaikea, etten saanut siitä selvää. Lisäksi hän pelaa golfia tasoituksella 13 ja nauroi kun kerroin että mulla on noin 28. Hän pelaa luokassa (sana kuulosti oudolta, saattoi olla "masters") joka on siis ammattilaisten alapuolella, korkein taso. Mahmoud, kentän pro, on luokassa professionals. Kertoi olevansa tunnettu "feimous" futari. Täytyy opetella pojan nimi. Mulla on huono nimimuisti, kuten meillä lie tyypillistä. Mutta nyt panen ne kuvan kanssa talteen, niin voidaan sitten ensi kaudella alusta lähtien puhutella poikia oikein, nimillä. Nyt minä olen mr Nippe heille ja odotamme kaikki yhdessä ensi vuotta ja minun uutta jäsenyyskauttani. Mikähän on jäsennumero silloin?

Jos olisin tavannut omistajan, olisin valittanut puutteellisesta opastuksesta ja kentän roskaisuudesta. Me ollaan mielenosoituksellisesti kerätty autoon tielle sattuneita roskia, jotta he havahtuisivat niitä keräämään. Caddiemaster, jolle asiaa taas selitin, kertoi että heillä on porukka jolle siivous kuuluu. Kun esitin, että nämä pojat, jotka käsin nyppivät pois rikkaruohoja, voisivat yhtenä päivänä, kertahommana poimia roskat pois. Se ei käy tässä hierarkisessa maassa. Jokaisella on oma hommansa ja siinä roolissa pysytään.

Mietin jopa sellaista, että jospa tulemme ensi joulukuussa isommalla porukalla, olisko mahdollista tuoda lahjaksi kentälle ja panna paikoilleen opasteet "next tee". Ei kai ne hirveitä maksaisi. Aina on ensikertalaisilla hiukan vaikeuksia löytää oikealle teelle kun opasteet on puutteellisia. Haastan nyt jo tutut pelurit mukaan. Me voitaisiin Matin ja Iiriksen kanssa junailla kuljetukset ja opastaa yleisesti. Majoitus voisi olla joko vuokrakämpissä tai hotellissa, tarpeen ja harrastuneisuuden mukaan. Matkat voisivat olla samoilla viikoilla tai peräkkäin. Oma lehmä ojassa minulla, seuraa houkuttelen. Kausi on parhaimmillaan välillä marras-joulu-tammikuu. Kenttä on nyt loistokunnossa. Se on hauska, poikkeava ja rento. Täällä ei juuri tuloksia voi parantaa, sen verran on greeniruoho vaikeaa. Kun puttaa rauhallisesti, ruoho ohjaa sivuun. Jos on vauhtia ja menee ohi kolon, on pallo pitkällä. Olenkin laatinut uudelleen vanhalta pohjalta paikallissäännöt. Tärkeätähän on että kaikki pelaa samoilla säännöillä, vaikka aika erikoisilla sovelluksilla joskus, kentän ja maaston ehdoilla.