Raksahanke
Feiruzin kaupunginosaan on nousemassa uusi talo. Seuraan sen tekemistä alusta asti, kun sattuu olemaan päiväreittini  varrella. Pohjaa kaivettiin noin 2m syvyyteen ja siihen asti ja todennäköisesti syvemmällekin oli ihan mustaa ruokamultaa, Niilin tuomaa kasvualustaa, hiekansekaista, pehmeää multaa. Kaivun pohja tasoitettiin koneella ja siihen ajettiin hienoa hiekkaa noin puoli metrinen kerros. Se sitten tiivistettiin vedellä. Tärytintä ei ollut käytössä. Hiekkakerroksen päälle laskettiin pohjavalu koko alueelle, yhtenäisenä laattana, ilman anturoita. Valu kuivui niin nopeasti, että yhden välipäivän jälkeen alkoi muuraustyöt. Pari poikaa sekoitteli laastia siinä laatalla, ilman mitään suojamuovia tai laatikkoa. Hiekkaa ja sementtiä oli tuotu viereiselle talonpohjalle. Kun tilaa on se helpottaa projektia.

Ensi päivänä muurausporukka oli nostanut seiniä tiilimuurauksella noin metriin. Ihmettelin ettei tähän kohtaan uloteta pilareita, joita kuitenkin lopullisessa rakenteessa on. Täällä perinne on pilari-laattairakenne ja väliseinät muurataan pilariväleihin poltetusta tiilestä. Muuraustyö tehdään hyvin rennolla otteella. Jälki on sellaista, jota näkee kun meillä sisustustarkoituksessa on jonkun ravintolaketjun koristeeksi muurattu tällaista vanhalta näyttävää ”huolimatonta” työtä. Täällä se sitten oikaistaan paksulla rappauksella, joten työn jälki jää piiloon eikä sillä suurempaa merkitystä sitten olekaan. Talon pohjan mitta on muistin varaisesti tuollainen 30x25m, mutta tarkistan mitat vielä. Viikko on töitä tehty.

3.2.2012  ensin tehtiin lisäkerros betonista vanhan päälle ja siihen muotoiltiin noin 1,5 m ruudukkoon 5 cm vallit. Niiden merkitys selvisi, kun sen varaan seuraavina päivinä asennettiin tosi tiuha raudoitus. Vallit olivat sen korotus, jotta raudoitus jäi turvallisesti uuden valukakun sisään. Betonirauta on 3 eri paksuutta, mutta näytti että pohjan raudoitus oli 12mm ja se sidottiin ristikoksi rautalangalla kuten meillä. Valuun tulee mukaan kiveä, koko 10-30mm ja sitä ajoi raskas auto isoihin kasoihin työmaalle. Sementtiä oli useita autolasteja, joten betonissa ei säästellä. Tämän viimeisen valun reunoilla raudoitus nousi 50cm pystyyn, joten siihen tulee antura, mutta siis valun päälle! Tämän valun jälkeen pohjalaatan paksuus tulee olemaan n. 50cm. Laatan mitat ovat n. 15X15m.

Erehdyin pahoin edellisessä kappaleessa. Raudoitustyön edistyessä havaitsin, että pohjan valusta tehdään todella massiivinen. Raudoitusta jatkettiin toinen tiheä verkko siihen tasoon +50. Pohjatasosta ylöspäin törröttivät tukiraudat pilareille, 12 rautaa per pilari. Niitä tulee noin 50 kpl. Tämän uuden betonikerroksen vahvuus tulee olemaan reilut 60 cm joten koko kakun paksuus tulee olemaan noin 80 cm. Kyllä sellainen murikka kestää aika korkean talon eikä voine kovasti vajota alaspäinkään. Ja jos sen tekee, on massa niin raju, että ei paljon heilahtele.

Paikalle oli jo roudattu valua varten kone, hienoa hiekkaa, iso kasa sementtisäkkejä, pikkukivikasoja toistakymmentä kuormaa. Ja rautaa on paikoillaan tonnikaupalla. Kun valu on tehty koko hanke on ollut menossa parisen viikkoa.

Katselin valua, jossa urakkaporukassa oli 12 miestä. Homma oli tosi tehokasta, tehokkaampaa saa hakea. Satsi tehtiin aika isolla koneella, johon pieni työkone nosti aineita, kiviainesta ja hiekkaa. Nuori mies kärräsi sementtisäkkejä, toinen annosteli vettä. Mylly pyöri koko ajan ja täytti isoja, ehkä neljänneskuution kärryjä, joissa oli suuret kumipyörät. Kaksi miestä työnsi satsin kohtaan, jonka osoitti kuokkamies, joka sitten tasasi betonin sopivasti. Kärryjä oli kaksi ja homma rullasi nopsaan. Paikalla oli myös vanhempi rakennusmestari nahkatakissaan ja ympärillä pyöri vielä pari ukkoa ”neuvonantajina”. Olisivatko olleet maksajia?

Ensi satsit oli pudotettu suoraan myllystä valuun ja kun homma eteni, kärryt otettiin käyttöön. Olin odottanut, että kärryille olisi tehty puusillat, mutta ei. Niitä työnnettiin valun ja raudoituksen päällä. Raudoitus vähän painui mutta se ei laatua haittaa. On raaka pitkä päivä äijillä kun valu pitää hoitaa päivän aikana valmiiksi. Sitä ei voi jättää kesken. Tässä maassa on käytössä myös meikäläiseen tyyliin koneita, joilla massa pumpataan kohteeseen, mutta tämä lienee edullisempaa, kun on kyse samassa tasossa tehtävästä työstä, jossa käytetään paljon kiveä. Tästä ottaa kyllä uskoakseen, että betonin käyttö on vuosituhansia vanha juttu. KVG.

Parin viikon aikana on talo edistynyt kovasti. Kirvesmiesporukka tuli pari päivää lattiavalun jälkeen ja aloitti pilareiden laudoituksen. Lomittain eteni homma siten, että raudoittajat tekivät pystyraudoitusta samalla kun muotit valmistuivat. Kaikessa käytettään vanhaa lautaa, joka on purettu edellisestä hommasta, naulat poistettu.  Näkee että puutavaraa on käytetty lukuisia kertoja, osa lohkeilee ja joskus on jopa jatkoja lankuissa. Pystytuet on 3x3 tuumaa, lautatavara normaalia 25x100mm sahattua. Oletettavasti suomalaista kuusta.

Valu tehtiin taas aamupäivässä, sillä kun olin ip liikkeelä oli raksa hiljennyt. Kun parin päivän päästä jo purettiin muotteja, paljastui täkäläiset työn rentous. Pilareiden betonia ei tärytetä eikä rautoja edes liikutella, sillä kulmissa oli näkyvissä useissa kohdin koloja, joka pilarissa, varsinkin kulmissa. Ne oikaistaan rappaukselle piiloon, mutta heikentävät rakennetta.

Äsken kuljin taas savotan ohi ja katselin, kun oli pojat naulailleet muotin laatalle. Jotain erikoista rakennuksesta tulee, sillä toinen kerros on noin 4m korkeudessa.  Keskellä nelikulmaista rakennusta on vain yksi porraskuilu. Hissejähän täällä ei ole kuin hotelleissa, mutta laudoituksesta ei nähnyt hissikuilulle paikkaa. Viikolla saatan herätä valun ääniin.