Olen jutellut monen kanssa politiikasta ja kysellyt uuden perustuslain merkityksestä ja siitä äänestämisestä. Ennen ainakin oli jokin alaraja äänestäjien määrässä, jonka alle jäädessä äänestys oli mitätön. Nyt olen kuullut että porukka olisi halutonta äänestämään. Taxikuskit toteavat että mikään ei kumminkaan muutu. Yksi mainitsi jopa pommipelon. ”Äänestäminen ei kannata, sillä tulos on ennalta selvä”oli yksi kommentti, eli maan demokratiaan ei uskota, eikä ihme.

 

Sitävastoin luostarin tulkki arvioi, että uusi perustuslaki takaisi tasapainoisemmat olot eri uskontokunnille ja sanoi jopa että ”syntyy uusi Egypti” joka tuntuu aika rohkealta arvelulta. En usko että mitään varsinaista muutosta on näkyvissä. Sama kurjuus jatkuu, varsinkin kun turismin elpyminen on näin hidasta.

 

Koptijuristi Shenuda arvioi saman suuntaisesti eli kaikki näyttää tulevaisuudessa paremmalta. Hän ei näe hyväksi ideaksi, että el Sisiä valittaisiin pressaksi, sillä sitten hänen pitäisi erota 4-8v. kuluttua uuden perustuslain mukaan, ja miestä tarvittaisiin pitempään turvaamassa valtion tulevaisuutta. Kaikessa näkyy vahvana egyptiläisten tarve vahvaan johtajaan.

 

Samaa ajatusta kertoi vanha politiikan juttukumppani apteekin tohtori

Adel ja oli hyvin optimistinen, vaikka vakuutti olevansa vain realisti. Hän on muslimi, mutta haukkui pataluhaksi MB:n ja sanoi näitä tyhmiksi, jotka vaan tukevat toisiaan ja vähät välittävät koko maan edusta. Hän kertoi äänioikeutettuja olevan 53 miljoonaa ja ennusti noin reilun 30 miljoonan käyvän äänestämässä. Kysymystäni mahdollisesta tuloksen hylkäämisestä liian vähäisen äänestystäjien määrästa hän ohitti tai ymmärsi väärin tahallisesti, sillä hän esitti teorian että voitaisiin palata vuoden 1971 perustuslakiin, joka on Sadatin ajalta, siis ennen Mubaa.

 

Kysymykseeni vaarasta että kun muslim brotherhood (MB) painuu maan alle ja ryhtyy terroriin, hän vähätteli vaaraa ja uskoi että että sisäinen poliisi hoitaa asiat. Häneltä kuulin että nyt vaalia turvaamassa on nyt 230 000 poliisia kun Muban aikana remmissä oli vain 170 000 miestä. Siis valtakunnan turvallisuus lisääntyy kun sisäisen poliisin määrää lisätään!

 

Hänen mukaansa maan tulevaisuus on hyvä, koska kansa on sopeutuvaista, jos jollakin on punta, hän pärjää. Maa sopeutuu ja kansa kestää. Esitin kriittisen kommentin, että tulevaisuudessa saattaa olla riski, että Suezin kanava ei enää tuota. Molemmat juttukumppanit olivat positiivisia tulevaisuuden suhteen. Kansa on optimistinen.

 

Näiden tulevaisuustoiveiden jälkeen oli aika karmaisevaa törmätä kenraalin hajoita- ja hallitse-politiikkaan, sillä iltahämärissä oli koko Luxorin liikenne pantu sekaisin. Normaalit reitit oli tukittu ja sotapoliisit valvoivat kaikilla reiteillä niin, että taxi ei päässyt lähelle lauttaa, vaan matkustajan piti horjua kävellen viimeiset sadatmetrit.

 

Nyt on 4 pv äänestykseen uudesta perustuslaista ja tällä tempulla kyllä el Sisi sai kansan vakuutetuksi että maassa on vakaa johto ja vahva hallitus.