luxor 91.2009 kaikenlaista

Kävin äsken illansuussa selvittämässä Saadin kanssa kyydit kentälle. Lopputulema oli, että hän ruikutti lisää 400 LE koko pottiin. Näin kyytien hinnaksi tuli hiukan yli 100 LE/per päivä. Kun tiedän että Matti neuvotteli hinnan 80 per/pv, olen silti tyytyväinen tähänkin. Jokunen pelikaveri sentään osallistui kyyteihin, ja siihen koko lisämaksuvaatimus perustuikin. Halusin olla reilu, sillä Saad sentään järkkäsi mulle kämpän, vaikka veriseen hintaan. Hän selitti taas uudelleen, että tämä asuntojen välitys ei ole hänen alaansa ja itse asiassa hänen toimilupansa ei edes sallisi sitä. Kun ehdotin yhteistyötä muutaman asunnonomistajan kanssa, hän sanoi ettei halua ja voi sitä tehdä. Olin todella hänen eka asiakkaansa tällä alalla, eikä uusia tule.

Kun sanoin jossakin yhteydessä olevani huonomuistinen ja vanha mies, hän korjasi etten ole vanha, vaan hänen vanhempi veljensä.

Juttelimme taas kaikenlaista, mm idän asukkaiden, japsien ja kiinalaisten hassusta tavasta, etteivät voi sanoa ei. Hänenkin mielestään sellainen vaikeuttaa asioiden hoitoa. Saad kehui että hänen menestyksensä bisneksessä perustuu suoruuteen, ei kiemurteluun ja hämäykseen. Totta puhuu.

Ensi vuonna on viisainta tulla viikoksi hotelliin ja junailla asunto sitten. Nyt on riittävästi varmoja kontakteja, joten vaihtoehtoja riittää. Voihan toki olla, että nyt vapaana olevat kämpät onkin silloin varattuna. Kun en voi vuotta aikaisemmin sentään buukata, on pakko jättää pelivaraa.

Koko kaupunki on juhlavalaistu joulun mutta varsinkin uuden vuoden kunniaksi. Täälläkin on sama vuosilasku kun meillä länsimaissa. Täysikuu taas valvottaa minua ja huomenna pitäisi jaksaa pelata. Pelaahan sitä kyllä mutta tulos saattaa olla aika kehno. Vuodenvaihteen vuoksi oli rantaan, siihen missä vuosi sitten rantaravintolan edessä ihmettelimme härän teurastusta, oli ajettu 4 tekniikan autoa, joten jos katsotte Egyptin tv-lähetystä, varmaan tulee välähdys täältäkin.

Hollantilaisten omistama Lotus-ravintola, jonka tarjoilija toimi alkuaikoina mulla kuskina, yritti järjestää jonkinlaista pippaloa, johon pyrittiin kutsumaan täällä asuvia ulkolaisia. Mutta se taisi mennä puihin, koska en saanut lopullista kutsua. Hein ei tiedä siitä mitään eikä aio reagoida uuteen vuoteen mitenkään. Enkä kai minäkään, mitäs tässä turhia. Vuodet vain vaihtuu ja ikää karttuu.

Tein pitkästä aikaa muistilapun, kun kävelin pääkatua keskustaan päin. Panin taas merkille Luxorin oikeustalon seinän suuren symbolin, oikeuden vaaan. (onkohan ainoa sana missä suomenkielessä on 3 aata peräkkäin?) Se lienee monen tuhannen vuoden takaa ja kopioitunut roomalaisten kaudelta länsimaiseen merkkikuvastoon. Samaa ikäluokkaa lienee lääkinnän symboli, myrkkymaljaa kiertävä käärme. Se on siis apteekin (täällä pharmasia) merkki kaikkialla lännessä. Ei mitään uutta auringon alla!

Kävellessäni totesin, että ihan tässä kämpän lähellä on 3 fudiskenttää. Ei ihme, että täällä kasvaa kansainvälisen tason pelureita ja kannatusta riittää.

Matkalla jututin kahta pyöräilijää, jotka olivat Espanjasta. Pojat olivat lentäneet Assuaniin, pyöräilleet sieltä Luxoriin ja ovat menossa Siinaille. Espanjassakin lienee liian kylmää nyt tämäntapaiseen retkeen. Ainakin minä palelin perkuleesti kerran Madridissa. Kun lähtee junalla rannikolta pääkaupunkiin, ei tyhmä turisti tajua, että noustaan vuoristoon, kai 1500 metrin tasolle, jossa on aina todella kylmää. Silloin ostin kauniin villapaidan. Voipi tulla täälläkin villapaidan osto tarpeen, katsotaan nyt miten lämpötila kehittyy.

Matkoja muistellessa tulee mieleen erikoisesti omin päin tehdyt matkat. Niillä muodostuu kontakteja, joita ei voi syntyä pakettimatkoilla. Heti tulee mieleen näitä junamatkoja. Ensin tämä Madrid-juna. Siinä reissussa puhuin tuntikaupalla naisopettajan kanssa, joka puhui vain espanjaa. Sitähän minäkin osaan, kuten kaikkia tarvittavia kieliä. Selviteltiin perhesuhteet, ammatit ja lomasuunnitelmat. Hyvin se sujuu näyttelemällä ja vanhoilla sivistyssanoilla, jotka lienee yhteisiä kaikille länsikielille. Eipä silti, venäjällä sama toistui monta kertaa ja samat perussanat löytyvät siitäkin kielestä, vai mitä pojat? Kolme poikaani (melkein kaikki) ja Eve ovat kirjoittaneet suomalais-venäläisestä koulusta. Keskimmäisen pojan opettaja kertoi minulle (olimme hyvä tuttuja) ettei ole koskaan nähnyt kenenkään pääsevän ylioppilaaksi niin rimaa hipoen.

Mieliinpainunut junareissu tapahtui, kun olimme menossa omin nokkinemme Romaniasta Unkariin. Koko alkumatka oli seikkailua, kun bussi hajosi. Juna-asemalla taas juteltiin naisopen kanssa, joka tarjosi eväitään, joihin sisältyi slivovitsia, luumuviinaa. Silloin tulkkina oli 8-9 vuotias poika, joka oli lukenut koulussa saksaa. Niinhän minäkin luin 2 vuotta, joten oltiin samalla tasolla. Mutta asiat selvitettiin ja eväät syötiin. Junassa sitten taas puhuttiin unkaria ja juttukaverit pelastivat meidät joutumasta Warsovaan asti, kun tajusivat, että me ei ymmärretty poistua junasta "pasilassa". Kova kiire tuli kun tulivat hätistämään junasta, kengät pois jalasta ja kamat levitettynä vaunussa. Selvittiin siitäkin. Mutta kun oli lähtöpäivä Budapestistä takaisin Romaniaan, piti välttämättä vaihtaa rahaa. Jotenkin jouduin vaihtamaan ison matkasekin, mutta pankkineiti vakuutti, että rahan voi vaihtaa rajalla takaisin. Pötyä puhui, kukaan ei ollut kiinnostunut, että mulla oli tukku Unkarin rahaa, jota yritin vaihtaa. Teoriassa sitä rahaa ei olisi edes saanut viedä pois maasta, mutta tulli ja poliisi käänsivät vain selkänsä. Jossakin laatikossa lienee vieläkin parinsadan markan edestä vanhaa Unkarin rahaa.

Tv kertoo typeryydestä, jonka Egyptin viranomaiset ovat keksineet. 200 rekan ja muutaman sadan henkilön saattue joutuu ajamaan Gazan rajalta ensin Syyriaan, laivaamaan koko "convoyn" laivaan siellä ja laivalla palaamaan taas Egyptiläiseen satamaan, josta voivat jatkaa Gazaan. Täysi ympyrä ja ihan turhaan. Raskasta vittuilua palestiinalaisia ja heidän tukijoitaan kohtaan. Käsittämätöntä. Varsinkin kun retkeä johtaa brittiparlamentin jäsen ja se on tehty samaan tapaan jo monena vuotena. Veikkaan, että tätäkään suurta typeryyttä ei kukaan kerro suomalaisille, koska se "ei ylitä uutiskynnystä". Ylittääköhän se, että Afganistanissa ja Iranissa on suuria mielenosoituksia? Ehkä tärkeämpää on kertoa että Iisalmessa oli kolari?

Maailman urheilussa tärkeysjärjestys varmaan Aljazeeralla mitataan kiinnostuneiden katsojakansojen määrillä. Siksi näytetään esim krikettiä, tennistä ja fudista, mutta ei jääkiekkoa. Sehän sopii minulle, sillä pidän jääkiekkoa ihan turhana lajina, pelkkää tappelua kalliissa halleissa ja pelkästään tv:n varassa. Yhtä kovaa ja turhaa kuin tämä amerikkalainen show-paini. Jääkiekkoa harrastetaan vain noin 30 maassa, fudista noin 200:ssa. (meniköhän oikein kielioppi tässä?) Joka paikassa köyhätkin pojat ja tytöt voivat potkia jotakin pallon tapaista. Ja hauskaa on. Jäätä ei ole kohta missään jääkiekkomaassa luonnostaan, vaan se joudutaan tekemään sähköllä. Kielletään ensi tilassa, toivon minä.

Täysikuu on huomenna ja sehän tarkoittaa huonoa yöunta minulle. Ei unta ollenkaan.