Mursi

Muslimivelejskunnan (MB) presidenttiehdokas Mohamed Mursi on vaatinut, että vaalien tulos pitää kertoa heti. Joskin kommentaattorit ovat arvelleet että lykkäämällä vaalituloksen julkistusta SCAF eli kenraalijuntta varaa itselleen aikaa väärentääkseen tulosta. Kun ovisuukyselyt heti vaalien aikana antoi MB:n Mursille voiton, reagoi juntta ilmoittamalla että he pitävät vallan itsellään, hajottivat parlamentin ja ilmoittivat, että perustuslakia laativa porukka tsekataan ja tarpeen mukaan siihen 100 hengen porukkaan vaihdetaan sopivat tyypit.

Aika rajua ”demokratian” sovellusta on näin tarjolla. Vallankaappaus on nyt tosiasia, sillä erolla että valta oli juntalla jo ennestään, mutta nyt kenraalit ovat perumassa lupaustaan luovuttaa valta siviileille. Jos se sitten keplottelee uudeksi presidentiksi entisen ilmavoimien komentajan ja Muban luottomiehen ex-kenraali Shafikin, on sotku valmis.

MB:n johdolla tulee järjestymään valtavia miekkareita joka puolella. Alkusoittoa oli perjantain mahtava ”ralli” Tahririlla, jonne kertyi kuvan perusteella arvioiden luokkaa satatuhatta arabia. Se sujui kyllä rauhallisesti, sillä johtojuntta oli nyt varovainen eikä yrittänyt hajottaa sitä. Jos ja kun mielenosoituksia jatketaan, voi meno muuttua. Lakot ja sabotaasit saattavat olla ne keinot joihin vajaavaltaiset ryhtyvät. Kansa on raivoissaan mutta saa syyttää itseään kun oli niin hölmö että yleensä äänesti juntan miestä. Homma olisi sujunut paremmin ja sivistyneemmin, jos ei olisi toiselle kierrokselle ehdolla heppua edes päästetty.

Odotettavissa on levotonta menoa kuukausiksi, jopa vuosiksi. Kun SCAF on vienyt kansalta mahdollisuudet ratkoa asioita äänestämällä, kansa ottaa käyttöön muita keinoja ja sitten veri roiskuu. Kenraalien toimintatavat kun ovat luonteeltaan aina voimankäyttöä ja väkivaltaa. Pahinta tilanteessa on sitten se, että armeija joutuu pakostakin kansaa vastaan. Viime vuoteen asti kansa kunnioitti armeijaa ja piti sitä reiluna, mutta se myytti lienee murtunut viime kevään aikana. Arabikevät on saanut muista maista poikkeavan suunnan.