Lastuja 2

Pakistanissa on otettu käyttöön 1200 kiellettyjen sanojen lista, jotka operaattorien on pakko poistaa textareista. Mitenkähän se onnistuu? Esimerkkisanoja oli tv-raportissa mutta se vilahti niin nopeasti etten saanut kiinni kuin sana urinate joka lienee sama kuin suomen kusi. Yliopisto-opiskelijat näpräsivät NOKIA-kännyköitään ja naureskelivat laille. Sehän johtaa vaan siihen että sanojen kirjoitusasua muutetaan hiukan, tulee lyhenteitä ja uutta slangia. Taitaa kehittyä uusi harrastus kiertää lakia ja nauttia antaa hallitukselle nenille. Eihän sensuuri voi onnistua nykytekniikan vallitessa. Typerä yritys.

Al Jazeera näyttää ohjelmaa orjuudesta nykyaikana. Kuvassa on jättimäinen vankila Kiinasta, jossa on tuhansia vankeja pakkotyössä. Yhdellekin esimerkkivangille on langetettu 99v tuomio. Rike lienee ollut pieni, arvaan vaikka en kuullut. Usein syytteet ovat jotakin vehkeilyä valtiota vastaan joiden todellinen syy on politiikka tai uskonto.

Eilen ei lukko toiminut. Olin ulkona ja ei vain avautunut. Soitin ainoalle asuntokuviossa olevalle joka puhuu kieltä. Samalla tietysti uhkasi akku loppua ja laturi oli tietysti sisällä, mites muuten. Viime virralla sain otettua kaverin numeron talteen ja menin apteekin tohtorilta pyytämään neuvoa. Hän pyysi kadulta yhden ravintolan kokin auttamaan. Kivuttiin neljänteen ja hän yritti monta kertaa, ei auennut. Tultiin apteekkiin ihmettelemään mitä seuraavaksi. Suunnittelivat jo oven murtamista, mutta estelin. Sitten soitti Basim, veljenpoika joka oli ehtinyt hätiin ja oli jo portaassa. Taas ylös ja ihme juttu, mutta poika avasi oven. Tuntee näemmä lukkojen tyylit. Voi olla että hänen kikkansa toimii, mutta hiukan arveluttaa. Lupasi tämä suku vaihtaa lukon kunhan kaiken osaava veli on paikalla. Onneksi sain Caballalta eilen meilin jolla hän vahvisti että suku hoitaa asiat kun hän on Italiassa hommissa. On se vaan ovelaa että tämä Italia joka horjuu itse katastrofin partaalla voi antaa työtä täkäläisille, joilla menee vielä kurjemmin.

Ostin valtion kaupasta setin lakanoita, jossa luulin olevan alus- ja päällyslakanan, mutta 5 osaa tarkoittikin vain näkyviin jääviä kauniiksi tehtyjä osia. Täällä käytetään 80cm leveitä vuoteita kaksi rinnan ja niitä yhdistää leveä patja ja pitkä tyyny. Petaria ei ole ja kun nyt on aika kova patja, hain pehmennystä. Ei tunneta kaupassa petaria. Tein sellaisen paksusta huovasta, jonka ostin jo edellistalvena. Sen voi taittaa kolmin kerroin jolloin se on jo 2 cm paksu ja pehmeä. Lakanalla vaan sopiva paketti, joka tietysti hajoaa joka yö kun vähän kääntää kylkeä. On nyt ainakin koreat vihreät tyynyliinat!

Olisi tarvetta INNOn ja ”pientä pintaremonttia” ohjelmille sillä ovien kätisyydessä on toivomisen varaa paljon. Edellisen kämpän jääkaappi oli väärän kätinen. Nyt on vika keittiön irtokaapeissa, joissa on hankala kätisyys ja ottaessaan kattiloita tms joutuu kiemurtelemaan kapeassa välissä, sillä keittiöt tehdään pieniksi. Se taas heijastaa naisten arvostusta.

Tv näyttää joukkohaudan auki kaivamista Filippiineillä, missä on murhattu 58 ihmistä, useita lehtimiehiä. Saman tapainen uutinen tuli eilen Mexicosta, jota huumejengit terrorisoivat ja tappavat säälittä. Satoja kuolleita kuukaudessa, vaikka poliisi teki suuren ratsian juuri Mexicon kaupungin suurimmassa slummissa, joita aina jengit johtavat. Siinä maassa ei tapahdu mitään ilman huumepomojen vaikutusta.

Taitavat olla oikeassa ne poliisit, jotka vaativat lieviä huumeita, ennen kaikkea hassista vapaaksi, sillä sehän takaa miljarditulot huumejengeille. Joissakin maissa ei enää rangaista käyttäjiä ja sillä jo on saatu huomattavia tuloksia. Käyttäjähän on uhri ja kun häntä ei rangaista, voi hänen avullaan saada kiinni välittäjät. Jos pilvi olisi sallittua kuten Hollannissa, veisi se huomattavat tulot kartelleilta ja poliisille jäisi resursseja jahdata kokaiinin kauppiaita. Onhan tunnettua että ruohon poltto on terveydelle vaarattomampaa kuin tupakka ja viina. Viinaan ja tupakkaan jää koukkuun pahemmin kuin mariin jota voi käyttää vain viikonlopun viihteenä. Saatan sotkea hiukan näiden lievien huumeiden nimityksiä, kun en ole asiantuntija enkä käyttäjä. Selvisikö perusajatus tästä? Kysy, nippe-vaari vastaa.

Päivän kävely 22.11

Luxorissa on rauhallista, koska koko elämä kieppuu turismin varassa. Ehkä 2v. Tyttö istui isän sylissä moottoripyörän selässä ja vilkutti. Oli jo noin pienenä sisäistänyt mistä leipä lähtee. Heti perään kaapu-ukko, joka ei varmasti osaa muuta sanoa englanniksi, sanoi welcome to Luxor. Tapasin Annukan cafeteriassa Heinin paikan vieressä, kun H pitää lepopäivää. A oli hakemassa pidennystä viisumiin ja jäi odotusaikaa, jota tappamaan hän minut hälytti. Yllättäen näimme Heinin tulevan tyttöystävän kanssa kuppilaansa ja me perässä. Olivat tullet hakemaan tarvikkeita, sillä Tjeetskellä on synttärit. Me siitä odottamaan uusittuun aulaan passipoliisin (ihan eri merkitys kuin meillä) toimsitoon. Visa oli luvattu 14.25 ja saatiin 14.29. Välillä passitäti puhui puheluita ja selasi jotakin. Olisi voinut antaa passin heti kun tultiin sisään, mutta byrokraatti täällä nauttii ihmisten pompottamisesta. Se kuuluu työn etuihin ja kun se on melkein ainoa sellainen, sitä halutaan käyttää. Liksatkin on kurjat ja siinä lahjukset vähän lievittää.

Lounaalle mentiin hyvään paikkaan, jonka A löysi Lonely Planetin Englanninkielisestä painoksesta. Paikka löytyy jos tulee asemalta (Mahatta = muistisääntö vatsatta) noin puoliväliin kohti TV-katua vasemmalta sivukadulta. (Päärantakadulta vaikka Staigenbergerin kohdalta voi ottaa mikrobussin ja siinä kysyy meneekö bussi ”mahatta?”an.) Sivukadulla ensin näkyy hotelli OASIS kyltti ja ihan vieressä on siisti talo, jossa ravintola SOFRA on kahdessa kerroksessa. Vanhaan tyyliin toimiva ravintola ei ole halpa täkäläisittäin. Siisti vessa jossa kertakäyttöisenä kangaspyyhkeet, siistit kivilattiat, sisustuksessa itämaisuutta ja ruokokatto salin katteena. Kaunis ruokalista, hyvät tekstit jotka ymmärtää, laaja tarjonta lajeja. Ainoina asiakkaina oli palvelu toki nopea ja hyvä.

Vielä oli asiaa Anttilaan jonne on sopiva kävely. Erilaista talouskamaa lähti taas mukaan, nyt tyynykin.

Päätin kävelle kämpälle. Vastaan tuli nuori länsimies työntäen lastenvaunua. Siellä kellotti iloisena n. Vuoden vanha valkoihoinen lapsi. Ovat siis vanhemmat lapsen kanssa turistina täällä!? Kadulla lastasi poika Hammers-kolmipyöräiseen lava-ajokkiin 5 metrisiä muoviputkia. Huonolta näytti ja hajosihan se koko nippu kadulle. Liukkaita muoviputkia on vaikea saada kulkemaan pikku kulkupelillä.

Ohitin koulun, jolla oli uusi nimi El Horria Primary Mixed School. Tarkistin muistikuvani ja kysyi kännypuodista, että olihan koulu nimi viime vuonna Susanna Mubarakin nimissä. Oli se silloin – niin kuihtuu mainen kunnia!

Silmiin sattui kyltti ”Dr Nahed M. Ahmed – gynekologi ja perhesuunnittelun specialisti”. Heitä näissä maissa tarvitaan lisää. Löytyi pesula joka pesee noita isoja paksuja filttejä, joita ei oikein voi käyttää yhdessä lakanoiden kanssa, koska ovat isoja ja liukkaita. Pesu maksaa 25LE, hyvä kun löytyi, sillä se on liian iso tavalliseen koneeseen. Pesula on Sairaalakadun puolivälissä, risteyksessä jonka yhdessä kulmassa kääntyy kiviaita sairaalan korttelin ympäri. Vastapäätä on autoliike Bavarian Auto Groupp.