Kylän nimenä käyttävät sanaa Habu, Medinet Habun temppelin mukaan. Ihmiset tunnistetaan täällä hyvin ja siksi tilasimme Hannulle kirjeen kotoa, testaamaan miten se löytää perille kun ei panna isäntäperheen nimeä ollenkaan, vaan Hannu from F jne. Jännittävää nähdä pelaako. Esimerkki tästä tunnistamisesta kuului taas kun fillaroin Moon Valley-ravintolan ohi ja jotkut juttelivat ehkä kypärästäkin, mutta kuulin sanan Abdelrazik, jolla minut täällä leimataan Abdyn kaveriksi, suojatiksi, vuokralaiseksi.

 

Amenophis III:n kaivauksilla on taas uusi alku tälle kaudelle. Memnonin kolossien takainen iso alue pitää ensin puhdistaa piikikkäästä kameliruohosta, joka on 10 kk:n aikana vallannut sen taas. Monta viikkoa siinä on laiduntanut 3 kamelia. Pohdimme miksi yleisesti täälläpäin sanotaan dromedaaria kameliksi, vai onko suomalainen kouluopetus harhateillä? Röökimerkin kuvassa on sama otus, camel.

 

Taloon saapuivat viime yönä saksalaiset ”omistajat”. Käytännössä pitkän vuokrasopimuksen tehneet, jotka sillä ovat rahoittaneet rakentamisen ja ilmeisesti saaneetkin laatua. Pyrin vielä tutkimaan sen kämpän ratkaisuja, koska siinä on osittain käytetty savitiiltä punatiilen rinnalla. Outoa naputusta kuului yöllä, olisikohan vuokralainen tarkastanut rakenteita kolmen naputuksen sarjoin?

 

Otin esille Hannun viimetalvena tuoman pienoislipun, sillä nyt juuri on ollut useita tilanteita, joissa olisi tarvinnut merkata kämppä jotenkin. Saas nähdä mitä sakasalaiset tykkäävät lipusta, kun en saanut sitä kiinni kämpän ikkunaan vaan pistin rapun oveen. Toinen keskusteltava asia on, voinko säilyttää fillaria rapussa. Ei se siinä ketään haittaakaan. Ainoa riesa on, että joudun aina avaamaan rautaoven molemmat puoliskot, kun fillarin stonga on niin leveä. Äsken AMRA-kaupan edessä en viitsinyt lukita pyörää hetken käynnin ajaksi, kun vastapäätä cafessa pitivät sitä tarpeettomana aikaisemmin.

 

Edelleen on lämmintä, hiki tuli kahdella paidalla pyöräillessä. Onkohan nyt poikkeusvuosi, kun aikaisemmin olen palellut tammikuun öinä ja nyt pärjää yhdellä peitolla loistavasti. Mutta vielä kylmäkin ehtii tulla.

 

Vuokraemäntä tuo tarjottimen kuin varkain, katsoo vain lattiaan, ei silmiin. Taitaa olla tapakoodia, miesvuokralainen ja leskiemäntä?! Hah, sanon minä, täysin vaaraton ukko.

Ruokalistalla on ollut munakoisoa, pari paksua muhennosta, kanaa riisillä, maksaa, ranskanperunoita, kalaa ja aina runsaasti leipää ja salaattia. Vihreää, ohutta lientä oli myös, mutta se ei ole herkkuani, vaikka olisikin kai terveellistä. Aamupuuron, ap-kahvin ja voileivän lisäksi ei muuta kaipaa kun syö tämän runsaan aterian iltapäivällä. Harvoin kaljaa, usein viiniä, joskus vain iltateetä. Aikaisin nukkumaan, aikaisin ylös auringon pakottamana.

 

Hannu, lähes kaikkien alojen asiantuntija, on monipuolinen kaveri. Tehnyt useita eri ammattiduuneja, mm opettanut porukoita teippaamaan autoja. Onpa parissa vuodessa oppinut Egystä sellaisia asioita, joista en ole kuullut tai lukenut, ja vaikka olisin lukenut, Hannu tietoineen peittoaa sellaiset tietolähteet kuin yliopiston professorit ja 40v maassa asuneet kirjailijat.

 

Nyt hän tilasi 15kg kananruokaa ja sitten kävikin ilmi, että suku oli syönyt edellistalvena hankitut kanat. Arvelemme osasyylliseksi Onkel-Muhamedia, joka häslää joka välissä ”auttaen” kielitaidotonta emäntää ja yrittää lypsää vuokralaisilta extraa joka välissä. Nyt on tilauksessa 10 kanaa ja kukko, 170LE koko parvi. Siinä olen Hannun kanssa samaa mieltä, että tallainen täsmäapu on parasta kehitysapua, 0€ hallinnon kuluja.

 

15kg kyyhkynruokaa menee sentään oikeisiin nokkiin, sillä lakassa on pitkästi toistakymmentä pulua kujertamassa. Oikeasti se on ihan kivä ääni. Sitävastoin varpusia on pakko häätää pesäpaikkaa etsimästä siitä atriumista.

Suomessa on ollut kova kato varpusista, mutta täällä on vahvat kannat. Eipä taida voida siirtoistuttaa?

 

Pesula tarjoaa napppien ompelupalvelua, Habussa ainakin.

 

Minullahan on ollut kameroiden kanssa vaikeuksia jo vuosia. Jonain vuonna unohdin kameran pikkubussiin ekan päivänä. Jonain vuonna kamera vain teki tenän. Tällä reissulla unohdin akkulaturin ja nyt ei mikään pelitä. Lohdutukseksi voitte katsoa vaikka Annukan blogin kuvia

http://koppakuoriainen.vuodatus.net/