Nyt on tullut julki pari painavaa asialausujaa, jotka epäilevät koko jättimästä uudistusta Suomessa. Viimeksi Kaarlo Tuori ihmetteli että kunnissa ei ole riittävästi tietoa asioista sotesta päättämiseksi. Eilen kuuntelin kuntatalouden asiantuntijaa joka todisti että vastuukunnilla ei ole rahaa ostaa näitä suuria sairaalakomplekseja, jos/kun sairaanhoitopiirit niistä luopuvat. Kyse on miljardiomaisuuksista joita ei noin vain voi luovuttaa kuntayhtymiltä näille vastuukunnille.

 

Ennustin jo kuukausia sitten että koko homma kuivuu kasaan, mikä on suuri vahinko, sillä maa tarvitsee uudistusta. Hallitus vain valitsi väärän taktiikan ottamatta huomioon tätä omaisuusmassojen siirto-ongelmaa. Siis myös kuntauudistus jää torsoksi ja mitään suurta uudistusta kohti 100 kuntaa ei saada tehdyksi.

Nyt on lehdistö sitten aloittanut jeesustelun Kataisen urasta ja hypen kokkareiden uuden johtajan hakemiseen. Näköjään kymmenen vuotta max on se jakso jonka kukaan voi niissä hommissa jaksaa ja kelpaa. On tämä yhteiskunnan mylly niin rankka ja siihen päälle vielä EU:n jauhinkivet. Luen juuri toimittaja Leif Salmenin kovin kriittistä analyysiä eurosta ja sen syntymän virheistä. Hän ennustaa myös EU:lle karua kohtaloa.

Onhan se todella hämmästyttävää jos 28 noin erilaista maata ja kulttuuria voisi elää todella samoilla säännöillä, kun tavat, politiikat ja perinteet istuvat kovin vahvasti kaikessa tekemisessä. Korruptio on syöpä joka syö sisältäpäin monia maita ja sen vuoksi ei yhteinen elo voi sujua. Karkeasti voidaan kartoista nähdä että Rooman vallan aikaiset maat ovat tätä syöpää kantaneet nämä vuosisadat.

Mutta eivät he sitä keksineet, kyllä korruptio on osattu myös idässä ja etelässä. Mikähän osuus suurella väestöntiheydellä on asiassa? Arvaten eskimot, lappalaiset ja muut harvassa asuvat ovat säästyneet siltä ja myös Suomen korven raatajat. Kun etuja ei ole voinut ostaa eikä myydä vaan kaikki on raavittu omalla työllä luonnosta. Siihen ei lahjonta oikein istu.

 

Kulttuuri kunnissa on piristynyt, sillä nyt on tarjolla useita ja melko tasokkaita teatteriesityksiä, paljolti musiikkijuttuja. Karkkilassa on tehty hyvät arvostelut saanut ”Myrskyluodon Maija”, Vihdissä kesäteatterissa menee kantaesitys ”aina oon veljeä toivonu”, musiikki-iloittelu kesäteatterin tyyliin, siis kevyttä hömppää.

Porukka on vuosia pärjännyt hyvin alan kilpailuissa ja kehittynyt kovasti. Ohjaajina on käytetty ammattiväkeä ja teatteri on kyennyt tuloillaan hankkimaan teatteriin katoksen sateita torjumaan. Eli katsojat ovat suojassa, näyttelijät saattavat kastua. Ja laulunäytelmässä se on pikku riski. Taas on näköpiirissä uusi katsojaennätys, olikohan se 15 000 katsojaa, ei kai?

Martti Suosalo heittää keikan ”mielipuolen päiväkirjan” monologilla Lohjalle ja se pitänee mennä katsomaan. Ei tällaista tarjontaa ollut takavuosina ja nyt pitää olla hyvin tyytyväinen tarjonnasta.