Piikki pisti hoituria

 

Uusi lääke on otettu käyttöön kai aika hiljattain. Se on ”napapiikki” Klexane, jolla ehkäistään petipotilaita uhkaavat veritulpat. Olen vasta tämän jalkakipsin yhteydessä ymmärtänyt että mm murtumat lisäävät laskimotukoksen vaaraa. Ikä on lisäriski sekä moni muukin tekijä.

 

Tämä piikki annetaan potilaille illalla joka kertoo siitä, että tulppa tulisi herkästi öisin? Kotiin lähtevälle vuodepotilaalle annetaan opastus ja harjoitusta itsepiikitykseen. Se on ihan helppo nakki tehdä. Jokaisella on sen verran läskiä navan kohdalla, että siihen piikki uppoaa ihan kivutta. Piikki on tosiohut, eikä pistäminen satu, tuskin sitä tuntee ollenkaan.

 

Mutta eilen sattui pikku ongelma, jota en aiheuttanut. Kipusisko otti vastaan kertakäyttöisen piikin, kun olin itseäni pistänyt. Jotenkin hän onnistui sillä pistämään itseään käteen. Aamulla lääkäri kävi sitten kyselemässä onko minulla ollut jotakin sairautta tms. joka pitäisi tietää, kun varautuvat kipusiskon tilaan. Jos olisin narkomaani tai sairastaisin jotakin vakavaa, kuten hepatiittia, se pitäisi nyt ehkäistä. Totesin lekurille, että ainoa sukupuolitautini oli n. 40v sitten sairastamani tippuri. Mitään tarttuvaa en tiedä sairastavani, sillä syöpä ei tartu. Sairaalassakin voi sairastua lisää, jos pistelee itseään muiden piikeillä!