Egyptin sotilasneuvoston ”juntan” vetäjä kenttämarsalkka Tantawi piti puheen eilen, päivää ennen vallankumouksen vuosijuhlaa. Tammikuun 25 oli päivä jolloin kaikki alkoi Kairon pääaukiolla, vapauden aukio TAHRIRILLA. Huvittavaa kyllä vapaapäivää vietettiin ”poliisien päivänä”. Nyt sitten sotilaspomot ovat hermoissaan päättäneet että yli kolmekymmentä vuotta voimassa ollut hätätilalaki lievenee, mitä se sitten tarkoittaakaan. Sen aikana poliisi on voinut ja myös ottanut kiinni porukkaa ja pannut putkaan. Syytettä ei ole tarvinnut nostaa eikä viedä oikeuteen. (Sama systeemi on jenkeillä käytössä Guantanamossa) Näin vallassa olijat, ennen Muban hallitus, nyt sotilasjuntta, on tehokkaasti hillinnyt kansan kapinointia. Kuka nyt haluaisi istua putkassa, hakattavana ja epämääräisen ajan, tietämättä milloin pääsee vapaaksi. Nyt oli ruudussa arvelu, että sotilaat päästävät noin 3000 pidätettyä vapaaksi. Se kyllä rauhoittaisi tilanteen ja ehkäisisi mellakoiden syntymistä. Tantawi lupasi myös että kunhan siirtymäkausi on saatu hoidettua ja valitut elimet kasassa, niin sotilaat vetäytyvät kasarmeihin. Eilen oli uuden parlamentin ensimmäinen istunto ja järjestäytyminen on päässyt alkuun. Nyt siitä porukasta valitaan ”100 viisasta” laatimaan uutta perustuslakia. (Oliskohan sitten niin että tyhmiäkin on voitu valita parlamenttiin?) Tohtori sanoo, että se lakiremppa käy nopeasti, sillä vanha kelpaa pienin muutoksin. Epäilen silti aikataulua.

Nyt on taas nettiyhteys poikki ja epäilen vahvasti että se on hallituksen temppu, koska se pelkää levottomuuksia. Ja niiden valmistelussa netti on ollut tärkeä työkalu. Voi tulla postauksiin jonkinlainen tauko.

Syyrian levottomuus jatkuu. Siellä hallinnon, johdon ja politiikan teon siteet ovat niin spagettina, ettei siitä kukaan saa selvää. Assadin suku on 40v. ehtinyt kietoa paketin niin tiukaksi, jossa kaikki suvussa ja klaanissa hyötyivät ja ovat nyt menettämässä rahat ja etuoikeudet. Siksi sitä sykkyrää ei helposti avata, eikä Assadin itsensä sivuun saaminen ratkaisisi kriisiä. Arabimaissa on nyt ryhmä ”gulf-maita” eli nämä vanhat öljymaat, muodostaneet ryhmittymän joka patistaa kovasti Assadia. Ne ovat jo vetäneet pois omat tarkkailijansa Syyriasta, koska se tarkkailuoperaatio on mennyt läskiksi. Se vaan antoi savuverhoa Assadin klaanille jatkaa törkeätä toimintaa, kansan ampumista. Nyt arabiliiga vaatii YK:lta toimia, mutta YK ja NATO on jo kuukausia sitten sanonut ettei lähde voiman käyttöön. Ja mikään nätti puhe ei auta. Pattitilanne.

Libyassa on käynyt kuten ennustettiin. Sielläkin heimojen kesken on puhjennut taisteluita. Hani Walid oli kaupunki jossa viimeiseen asti oli joukkoja Gaddafin tukena, eikä sitä muut koskaan ottaneetkaan haltuun. Tappelut vaan loppuivat kun pääroisto tapettiin. Tämä käänne tuo esiin sen että maa ei voi ainakaan pian toimia demokraattisesti, sillä vanhat heimo- ja klaaniperinteet ovat esteenä, ainakin hidasteena kehitykselle. Vaikeata tulee olemaan. Kun vielä etelärajalla on levotonta, yhtä vaikean taustan omaavien tuaregialueiden aseissa olevat sotilaat, joita Gaddafi aseisti, ovat valmiina tappelemaan, nyt oman kansan puolesta. Vaativat itsenäisyyttä tai ainakin jonkinlaista itsehallintoa. Rajoja ei ole merkitty eikä niitä vartioida. Sinne ei nyt kannata turistien lähteä ollenkaan. Saharan pohjoisreuna tulee olemaan melkoisessa myllerryksessä, hiekkapöllytyksessä vuosikymmenen ainakin. Kun tuaregit ovat ikiajat elelleet usean nykyvaltion alueella, se vaikuttaa horjuttavasti useaan nyt arabikumouksessa olevaan Pohjois-Afrikan maahan, Libyaan, Tunisiaan, Algeriaan ja Marokkoon. Sen lisäksi sykkyrään liittyy vielä Mali ja Niger edellisten eteläpuolella. Puhumattakaan että niiden eteläpuolisessa Nigeriassa on menossa uskontoon pohjautuva tappaminen. Siellä riehuu BOKO HARAM -liike, joka on laukaissut pommeja kirkonmenojen aikana useassa kristillisessä kirkossa ja tappanut kymmeniä ja vahingoittanut satoja autopommein. Boko Haram on äärimuslimiporukkaa, joka vaatii koko maahan Sharialakeja. Maassa on kristitty vähemmistö. Tähän asti Nigeriassa on ollut voimassa kai melko maltillinen islam ja lait lienee pohjautuneet enemmänkin länsivaikutteisiin perinteisiin. Maan vaaleanenäinen musta pressa Goodluck Jonathan (?) on varoittanut sisällissodan vaarasta. Nigeria on reilun 100 miljoonan kansalaisen maa. Tulevaisuudessa väistämättä mahtimaa Afrikassa ja siksi tärkeä.

Etiopiassakin on ollut vähäisiä levottomuuksia ja turistien tappamista. Somaliassa on taas menossa uusia kahakoita. Sudan, joka juuri jakautui kahdeksi valtioksi, on levoton. Sielläkin on kyse klaanisodista, sillä Etelä-Sudan oli kyllä 99% äänivyöryllä halukas itsenäisyyteen. Öljyn turvin se voi selvitäkin, mutta nämä heimosodat ovat suuri vaara maalle. Näissä heimotaisteluissa väitetään jo tapetun 3000. YK on paikalla organisoimassa ruokalähetyksiä ja turvaleireja. Kuivuus on riesa sielläkin.

Kaiken sotkun kukkuraksi Sudanin pressaa vaaditaan Haagiin tuomittavaksi kansanmurhasta Darfurin sodassa. Sitä sotkua oli Pekka Haavisto selvittelemässä EU:n ja YK:n hommissa. Nyt Sudan on hiukan rauhoittunut, mutta levotonta on sielläkin. Sudan on Egyptin eteläinen naapuri ja vuosituhansien sitein ja perintein ovat nämä olleet kytkyissä. Onhan kulttuurissakin paljon samaa perinnettä, sillä Sudanissa on muinoin rakennettu pyramideja, ilmeisesti hautamuistomerkeiksi. Sudanissa on satoja pieniä pyramideja ja voi hyvin olla että koko idea on sieltä kotoisin. Kukaan ei kai ole saanut varmuutta niiden rakennusajasta, vaikka Egyptin tarkka kirjanpidon perinne onkin tallentanut useiden Faaraoiden elinajat ja heidän itselleen rakennuttamien pyramidien iän. Egyptiä onkin hallinnut muutamaan otteeseen musta Faarao Nubiasta. Nubia on monella tavalla sulautunut Egyptin kulttuuriin. Se on vuosituhansia ollut välialue Egyptin ja Sudanin välissä ja raja on siirtynyt ajoittain niiden välillä. Niili on ollut tärkeä yhdistävä asia.