Tauteja ja taaloja

 

Ilmaston lämmetessä ovat denguekuumetta levittävät hyttyläiset laajentaneet levinneisyyttään roimasti. Nyt niitä on jo Euroopassa. Aikaisemmin niitä oli vain päiväntasaajan korkeudella ja sairastuneita vuosittain luokkaa 15 000, nyt on kyse sadoistatuhansista. Aikanaan, kun Harkimo ja silloinen vaimonsa Merikukka, kävivät jollakin lomasaarella Intian valtamerellä, he saivat denguekuumeen, mutta toipuivat kotimaassa. Kuolemia tulee kuitenkin paljon, kun sairastuneilla ei ole varaa mennä hoitoon.

 

Sama varmaan koskee malariahyttysiä, vaikka niistä ei nyt olekaan tuoreesti uutisoitu. Malaria tappaa miljoonia lapsia vuosittain Afrikassa ja Aasiassa. Nyt hiljattain on uutisoitu, että olisi kehitetty lääkkeitä ja ainakin Bill Gates on lahjoittanut fyrkkaa siihen.

 

Nyt on Ebola levinnyt jo useaan maahan Afrikassa ja on suuri pelko, että se pääsee karkaamaan laajemmalle. Kyse on kuulemma muuntuneesta viruksesta ja rokotetta ei ole olemassa. Jos tauti pääsisi vaikka lentokoneessa siirtymään ja leviämään, olisi jälki rumaa.

 

* * *

Nigeria on kovassa nousussa ja väkeä on 170 miljoonaa. Maassa on öljyä, joka ei kuitenkaan anna suurimmalle osalle väestöä mitään hyvää, vaan sen hyödyt valuvat ulkomaisille öljy-yhtiöille ja paikallisille korruptiosta hyötyville vallanpitäjille. Uutinen kertoi että maan kansantulo on ohittanut tähän asti vauraimman Afrikan maan, Etelä-Afrikan.

 

Olen pitänyt Egyptiä tärkeänä maana sillä suunnalla, mutta hiljattain havahduin että Etiopiassa on enemmän kansaa ja sekin on kovassa nosteessa taloudessaan. Luin jostakin että sodat mantereella ovat olleet vähenemään päin, mitä ei heti hoksaa koska aina jossakin päin tapellaan. Raskas on siirtomaaisäntien perintö, koska maat aikanaan on rajattu välittämättä heimo- ja kielirajoista ja muista luonnollisista tekijöistä, joiden ympärille kansat yleensä kehittyvät. Sen näkee helposti vain karttaa katsoen, koska rajat on vedetty siirtomaaherrojen viivoittimella.